Nem kímélte Hargita megye északi részét a csütörtöki vihar

Csütörtök este sárga jelzésű viharriadó volt érvényben Hargita megye területén. A riasztás nem is volt alaptalan, mivel a megye északi térségében, 17 és 19 óra között négyzetméterenként mintegy 20 liter csapadék – helyenként jégeső – hullott, villámlással kísérve. A széllökések erőssége elérte az óránkénti 55-60 kilométeres átlagsebességet – írja közleményében a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség.

 A gyergyószentmiklósi tűzoltóegységhez tartozó maroshévízi és gyergyóhollói alakulatot több alkalommal is riasztották a heves esőzés miatt kialakult vészhelyzetekhez.

A Salamás községhez tartozó Gyergyóhodos településen három, fából készült telefonoszlop dőlt ki elzárva a 153D jelzésű megyei úton zajló közlekedést, mindkét irányban. Négy tűzoltó sietett a helyszínre egy speciális darus járművel, sikeresen felszabadították az utat.

A Gyergyóditróhoz tartozó Orotva területén nyolc fát döntött ki az erős szél, mindegyik az úttestre zuhant. Öt tűzoltó érkezett ki a faluba, akik láncfűrészeikkel feldarabolták , majd elszállították a kidőlt fákat. A hivatásosok munkáját a ditrói önkéntes tűzoltóalakulat is segítette.

Borszék városában a közepes feszültségű hálózat vezetéke szakadt el és egy háztetőre esett. Három tűzoltó lépett közbe és távolította el a vezetéket. Az villanyszolgáltató vállalat közlése szerint 910 bélbori és 106 borszéki lakás maradt áram nélkül, 17 trafóházat érintett az áramkimaradás. A károk helyreállításán jelenleg is dolgoznak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?