banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Harmadfokú hőségriadót fújtak a meteorológusok, 44 fok is lehet

Vörös jelzésű hőségriadót adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország 19 megyéjére és a fővárosra. A riasztás este 21 óráig érvényes. 

A meteorológusok szerint Bukarestben, valamint Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui és Iaşi megyében, illetve Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău és Neamţ megye sík vidékein 38 és 41 Celsius-fok között alakul a nappali csúcshőmérséklet, Olténia és Munténia déli régióiban pedig 42-44 fokos hőségre is számítani kell. 

A hőérzet mutatója meghaladja a kritikus értéket, 82-84 is lehet. 

Ugyanakkor narancssárga jelzésű kánikulariadó van érvényben 21 óráig a következő megyékben: Tulcea, Constanţa, Brassó, Kovászna, Botoşani, Mehedinţi, Gorj és Suceava megye nagy része, valamint Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova és Buzău megye északi, Vrancea, Bacău és Neamţ megye nyugati része. A felsorolt régiókban 36 és 38 Celsius-fok körül alakul a nappali maximális hőmérséklet.

Sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben Maros, Hargita és Szeben megyében, itt 33 és 36 fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet. 

Az ANM figyelmeztet, hogy szombat délután és szombatról vasárnapra virradó éjszaka az ország északi, észak-keleti és középrégióiban, valamint a Keleti-Kárpátokban viharokra, felhőszakadásokra és jégesőre is számítani lehet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?