A DNA főügyészének is kötelező a parlamenti vizsgálóbizottság elé járulnia

Kérésre a parlamentnek nem alárendelt állami intézmények vezetői is kötelesek a parlamenti vizsgálóbizottságok elé járulni a „hatóságok közötti lojális együttműködés” elve alapján – közölte az alkotmánybíróság.

A taláros testület a koalíciós pártok által kezdeményezett legutóbbi házszabály-módosítás kapcsán hozott korábban döntést, amelynek szerdán tette közzé az indoklását. A bírák a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) frakcióinak alkotmányos kifogásait vizsgálták meg.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) azután módosított a házszabályon, hogy Laura Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze közölte: nem hajlandó a 2009-es elnökválasztás ügyében vizsgálódó parlamenti különbizottság elé járulni.

Kövesi a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak egy korábbi határozatára hivatkozott, amely szerint az ügyészeket nem kötelezhetik, hogy tanúvallomást tegyenek a parlamenti bizottságok előtt, mivel az alkotmányos előírások szerint egy másik hatalmi ághoz, az igazságszolgáltatáshoz tartoznak. A főügyész a különbizottság belső szabályzatának alkotmányosságát is megkérdőjelezte.

A parlamenti különbizottság az alkotmánybíróság határozatának közzététele után újra beinvitálta az ülésére Laura Codruța Kövesit. Válaszul a DNA főügyésze közölte, továbbra sem kíván megjelenni a testület előtt. Ezúttal ezt azzal indokolta, hogy nem illetékes bizottság vizsgálatainak tárgyát képező egyetlen kérdésben sem.

A parlament azoknak a sajtóinformációknak a kivizsgálása érdekében alakított különbizottságot, amelyek szerint egyes állami tisztségviselők törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumhoz juttassák Traian Băsescu akkor hivatalban lévő államfőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?