Parlamenti különbizottság vizsgálja a 2009-es elnökválasztás tisztaságát

Különbizottságot alakított a parlament csütörtökön azoknak a sajtóban megjelent információknak a kivizsgálására, amelyek szerint egyes állami tisztségviselők törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumhoz juttassák (sikerrel) Traian Băsescu akkor hivatalban lévő államfőt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) állítólagos összefonódását rendszeresen bíráló Evenimentul Zilei című lap április elején arról cikkezett, hogy 2009-ben az erőszakszervezetek vezetői döntő módon befolyásolták a választás kimenetelét.

Dan Andronic publicista ennek alátámasztásául beszámolt arról, hogy a második forduló éjszakáján a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetői és Laura Codruța Kövesi akkori legfőbb ügyész Gabriel Oprea volt belügyminiszter lakásán találkoztak. Nem részletezte, milyen módon avatkoztak be a különböző állami szervek vezetői a választási procedúrába, csak utalt arra a - sokat emlegetett - tényre, hogy Traian Băsescu a külképviseleten leadott szavazatokkal nyert.

Az ügyben - választási dokumentumok meghamisítása és hivatali visszaélés gyanújával - április végén a legfőbb ügyészség is bűnvádi vizsgálatot indított, a kormányon lévő szociáldemokraták szerint csak azért, hogy ellehetetlenítse a parlamenti különbizottság megalakítását. A házszabály ugyanis mindeddig tiltotta, hogy a törvényhozás olyan ügyben alakítson vizsgálóbizottságot, amelyben bűnvádi eljárás is indult, ezt az akadályt azonban a kormánytöbbség csütörtökön eltávolította a házszabályból.

A különbizottság létrehozásáról szóló, a szociálliberális többség szavazataival elfogadott parlamenti határozat büntetőeljárást helyez kilátásba azon beidézett tisztségviselők számára, akik nem hajlandók segíteni a bizottság munkáját.

A parlamenti vizsgálóbizottság megalakítása ellen szavazó ellenzék szerint a PSD most már nem azt akarja bebizonyítani, hogy 2009-ben valójában - a pártból azóta kizárt - Mircea Geoană volt pártelnök nyerte meg az elnökválasztást, hanem csak az érdekli, hogy meghurcolhassa az azóta korrupcióellenes főügyésszé lett Kövesit, amiért a vádhatóság a politikai elit számos jeles képviselőjét juttatta rács mögé.

A 2009-es elnökválasztás második fordulójában a hivatalban lévő Traian Băsescu államfő úgy szerezte meg második ötéves mandátumát, hogy alig több mint fél százalékponttal, 70 ezer szavazattal múlta felül ellenfelét, Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnököt, miközben az érvénytelen szavazatok száma megközelítette a 140 ezret.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?