Kamerákkal látják el a román rendőröket

Okulva a román politikussal történt incidensből, kísérleti jelleggel kamerákkal látják el a rendőrjárőröket az ország két megyeszékhelyén – jelentette be kedden az Országos Rendőrfelügyelőség szóvivője.

Georgian Drăgan elmondta, a kamerák rögzíteni fogják a járőrök és az igazoltatott állampolgárok (különösképpen az autósok) közötti beszélgetéseket. A felvételeket utólag bizonyítékkent lehet majd felhasználni vitás kérdésekben akár a bíróságokon is.

A rendőrök csak akkor kapcsolják majd be a kamerákat, ha attól kell tartani, hogy konfliktusos helyzetbe kerülnek. A felsőtesten elhelyezett felvevőket, amelyek a hangot is rögzítik, jól látható helyen viselik majd, és figyelmeztetik az igazoltatott személyt, hogy ha bekapcsolják.

A kamerákkal egyelőre csak az ország két megyeszékhelyének rendőreit szerelik fel. „Előbb tesztelni akarjuk a járőreink és az állampolgárok reakcióit” – magyarázta a szóvivő. Hozzátette, ha a befektetés hasznosnak bizonyul, a teljes állományt ellátják kamerákkal.

A rendőrségnek egyelőre 32 darab testre rögzíthető kamerája van, ezeket az autópálya-járőrök használják. Beszámolóik szerint a műszer nagy segítséget jelent a munkájukban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?