Egymással versenyeznek a tűzoltók Csíkszeredában

Csíkszeredában szervezik idén a közép-romániai megyék tűzoltó-alakulatainak műszaki mentési és elsősegély-nyújtási versenyét. A Fűzfa utcában található üres területen Brassó, Szeben, Maros, Kovászna és természetesen a Hargita megyei csapatok versenyeznek egymással kedden és szerdán.

Az egyetlen győztes csapat részt vehet a Bukarestben szervezett országos versenyen, ahonnan a bajnok a világversenyen képviseli majd Romániát. A csapatoknak a műszaki mentésben, valamint az elsősegély-nyújtásban szerzett tudásukat kell bizonyítaniuk: gyorsaságot, óvatosságot, szakszerűséget várnak el tőlük.

A verseny helyszínére 18 megrongálódott autót is kiszállítottak, hogy élethűen modellezzék a közúti baleseteket, főként azokat, amikor az áldozatot különös odafigyeléssel kell kimenekíteni a roncsolódott autóból. A mentős tűzoltókból álló csapatok ilyen műszaki mentési gyakorlatot mutattak be, illetve elsősegély-nyújtási feladatokat is teljesítenek kedden és szerdán. Minden csapat munkáját szakértők figyelik és előre meghatározott kritériumok alapján pontozzák. Amíg a baleset helyszínét előkészítik, addig a versenyző csapatok egy sátorban ülnek, így nem tudhatják, hogy mi vár rájuk, amikor a bevetés elkezdődik.  

Stelian Cimpoeşu ezredes, a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség parancsnoka kifejtette, hogy ezek a gyakorlatok azért is fontosak, mert olyan összetett vészhelyzeteket imitálnak, amelyekben a szakértelem mellett, a mentősök pszichikai stabilitása is elengedhetetlen.

A parancsnok hozzátette, hogy a valóságban, a tragikus esetek után a tűzoltó rohammentősök pszichológiai tanácsadásban is részesülnek, hogy lelkileg könnyebben túltegyék magukat az eseményeken. Mint mondta, a Hargita megyei tűzoltók esetében nem volt még arra példa, hogy lelkileg összeomlottak volna.

Az versenyt Andrei Jean-Adrian, Hargita megye prefektusa nyitotta meg, amely után úgy nyilatkozott, hogy természetesen arra számít, hogy a Hargita megyei csapat nyer. Elmondta továbbá, hogy sajnálatos módon, egyre több közúti baleset történik, éppen ezért a hasonló versenyeknek nagy haszna van.

A verseny egyébként nyilvános, és azzal a céllal is hirdették meg, hogy erősítsék az emberekben az elővigyázatosságot. Senki sem jelentheti ki magáról, hogy vele biztos nem történik meg, bárkit érhet szerencsétlenség. A tűzoltóság információs pontokat is felállított a verseny helyszínén, ahová különböző tájékoztató anyagokkal érkeztek, ezekből bárki vehet, de a helyszínen tartózkodó tűzoltók személyesen is adnak útbaigazítást arról, hogy mi a teendő bizonyos vészhelyzetekben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?