Százéves tűzoltóversenyre emlékeztek Háromszéken (GALÉRIA)

Pontosan 100 évvel ezelőtt, 1914-ben szervezték Háromszék Vármegye tűzoltói az első, barátságos jellegű tűzoltóversenyt. A jeles eseményre Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) Lécfalván ünnepi tűzoltóversenyt szervezett, amelyre rekord számban jelentkeztek önkéntes tűzoltócsapatok, összesen 13.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: „Az önkéntes tűzoltásról 1873-ból származó feljegyzéseink vannak. A hagyomány viszont azért fontos, mert azok a csapatok, amelyek ma, a centenáriumi versenyen részt vesznek, komoly segítséget tudnak nyújtania a bajban lévőknek. Nekik köszönhető, hogy amire a hivatásos tűzoltók helyszínre érkeznek, az oltás előkészítése már megtörtént. A megyeházánál azt szeretnénk elérni, hogy tovább erősödjön az a hagyomány és munka, amely növeli a települések és az emberek biztonságát."

A lécfalvi emlékverseny hangulatos és látványos esemény volt, hiszen amíg a pályán lévő csapatok másznak, szerelnek, oltanak, addig az árnyékban várakozók bemelegítő gyakorlatokat végeznek, vagy a lacikonyhát látogatják, hiszen a majális jelleg nélkül nem is lenne igazi a megmérettetés.

A hivatásos tűzoltók is elismerően szóltak a versenyről: ezek nem csak motiválják az önkénteseket, hanem formában is tartják őket. Elmondásuk szerint a próbák nehezek, de teljesíthetők – ez élesben nagy segítséget jelent.

A résztvevő csapatok - Nagyajta, Fotos, Bereck, Zágon, Nagybacon, Dálnok, Lécfalva, Sepsikőröspatak, Angyalos, Kökös, Vargyas, Uzon – között szoros volt a verseny: az első próbán például Dálnok és Kőröspatak csapatai között csupán századmásodpercnyi különbséget mértek.

A versenyen az első helyet Kökös, a másodikat Lécfalva, a harmadikat pedig Kőröspatak csapatai szerezték meg. A fair play kupát az angyalosi csapat vihette haza, a centenáriumi kupa, pedig szintén Lécfalvához került.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?