Ingyenes képzést tartanak önkéntes tűzoltóparancsnokoknak

Önkéntes tűzoltó-egyesületek parancsnokainak tartanak ingyenes elméleti és gyakorlati képzést Parajdon – tájékoztatott a Székelyhon. A nemzetközi szaktudással rendelkező magyarországi szakemberek jövőbeni képzésekre készítik fel az Udvarhely-, Gyergyó- és Marosszékről érkező parancsnokokat.

A parajdi felkészítő egy olyan régiókat átfogó képzéssorozat része, amely Hargita, Maros és Kovászna megyei önkéntes tűzoltó-egyesületeknek nyújtana szaktudást. Célja a jövőbeni képzők felkészítése, hogy a tűzoltóparancsnokok az elsajátított elméleti és gyakorlati tudást a későbbiekben megfelelő módon tudják átadni kollégáiknak.

„A hivatásos tűzoltókat a belügyminisztériummal együttműködve saját programokon keresztül készítik fel a bevetésekre, ezzel ellentétben az önkéntes tűzoltók képzése az önkormányzatoktól függ. Felkészültségükről, képzésükről saját maguknak kell gondoskodniuk, ezért akartuk felkarolni az ügyet” – mondta el Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke.

A részvevők a vonulások biztonsági előírásaihoz, a személyzeti védelemhez, az autótechnikához, az oltószerekhez kapcsolódó tudásukat mélyíthetik el, illetve megtanulhatják, hogyan kell helyesen dolgozni a tűzoltókocsikon. Bemutatják továbbá az európai piacon lévő oltóeszközöket, hab- és poroltóanyagokat, amelyekkel a különböző fokozatú tűzeseteknél lehet beavatkozni. A péntek reggel kezdődő elméleti órák helyszíne a polgármesteri hivatal, a gyakorlati ismereteket pedig a tűzoltóság székhelyén sajátíthatják el a parancsnokok. A felkészítőhöz szükséges tananyagokat a szervezők biztosítják, a képzés végén pedig a Magyar Tűzoltószövetség által kibocsátott oklevéllel bizonyíthatják újonnan szerzett tudásukat.

Eddig számos udvarhelyszéki, valamint hat Maros megyei önkéntes tűzoltó-egyesület képviselője jelentkezett az ingyenes felkészítőre. 

Kimaradt?