Márton Árpád a jogtiprásokra hívta fel a figyelmet a parlamentben

A magyar iskolák és a kisebbségi nyelvi jogok védelmében szólalt fel Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője az alsóház plénuma előtt politikai nyilatkozat formájában.

Hozzászólásában elmondta, hogy az RMDSZ a rendszerváltás óta küzd a parlamentben, kormányon és ellenzékben azért, hogy több jogot, nagyobb biztonságot, tiszteletet vívjon ki az erdélyi magyaroknak.

„A számos sikerünk ellenére a küzdelem nem ért véget, és nem is érhet mindaddig, amíg közösségünket újabb és újabb támadások érik, hiszen ma is azzal kell szembesülnünk, hogy egy gyulafehérvári közhivatalnok arra hivatkozva utasít el egy kezdeményezést, hogy nem csatoltak egy, a katolikus egyház létezését igazoló okiratot. Teszi mindezt abban a városban, ahol 1009 óta működik katolikus püspökség. Marosvásárhelyen egy ügyész akar megszüntetni egy újonnan létrehozott katolikus iskolát, miközben a prefektus a kétnyelvű utcanévtáblák eltávolításán ügyködik. Két nappal ezelőtt egy országos szórású televízió azon gondolkodik, miért is van szükség arra, hogy a betegek anyanyelvükön kapjanak tájékoztatást. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a munkánknak van értelme, és azt folytatnunk kell”- fogalmazott Márton Árpád képviselő, majd hozzátette: „közel hetven évvel ezelőtt, Pünkösd szombatján Márton Áron püspök a Csíksomlyói Búcsúba zarándokolt, annak ellenére, hogy letartóztatását rebesgették, amiért az egyházi iskolák megmentéséért küzdött. 7000-8000 csángó közrezárta, így akadályozták meg a püspök letartóztatását. Sajnos, csak ideiglenesen. 1948-ban elrendelték az összes erdélyi magyar egyházi iskola bezárását, és az ingatlanok államosítását. Így történt a kommunista diktatúra idején.” 

Kapcsolódók

Kimaradt?