Benkő Erika: az RMDSZ tervezete a nyelvi jogok maximalizálásáról szól

A székelyföldi autonómia egyik legfontosabb, talán legfőbb komponense a regionális hivatalos nyelv lenne – közölte csütörtökön Benkő Erika háromszéki képviselő annak kapcsán, hogy az RMDSZ május 23-án iktatta a 215-ös, helyi közigazgatásról szóló törvény módosítását.

A politikus tagja annak a munkabizottságnak, amely az anyanyelvhasználattal kapcsolatos törvénymódosításokat előkészítette. Közleménye szerint a hivatalos anyanyelvhasználat tekintetében a maximumra kell törekednie a magyar közösségnek.

„A javasolt tervezet erről szól, a nyelvi jogok maximalizálásáról. A székelyföldi autonómia egyik legfontosabb, talán legfőbb komponense a regionális hivatalos nyelv lenne. Éppen ezért a regionális anyanyelvhasználat közösségünk számára olyan sarkalatos kérdés, melyet megfelelő törvényi keretek között úgy kell szabályozni, hogy az erdélyi, székelyföldi magyar anyanyelvű emberek minden hivatalos körülmény között használhassák nyelvünket. Ez a tervezet ezt a célt szolgálja” – olvasható a közleményben.

Benkő Erika emlékeztetet: az RMDSZ törvénymódosítása olyan közigazgatási egységekben való szabad magyar nyelvhasználatra terjedne ki, mint például a közérdekű szolgáltatásokat nyújtó helyi és megyei egységek, prefektúrák, illetve dekoncentrált intézmények. A módosító javaslat előírása mind a szóbeli, mind az írásbeli szabad anyanyelvhasználatra is vonatkozik, és érvényes lenne azokon a településeken is, ahol a kisebbségek számaránya eléri a 10 százalékot.

A helységnévtábláktól a szimbólumhasználatig

Az RMDSZ a tervezet által kéri, hogy ténylegesen történjen meg a települések névtábláinak, az utcanevek, a közterületek és intézmények magyar nyelvű feliratozása. Ezek a hivatali kommunikációban és levelezésben is jelenjenek meg. Emellett az anyakönyvi kivonatok kibocsátása is valósuljon meg a kisebbségi nyelven, a házasságkötés lebonyolítása pedig anyanyelven.

A sepsiszentgyörgyi képviselő szerint ugyanakkor prioritásként kezelik a szimbólumok szabad használatát, a tervezet erre is kitér. „Nagyon fontos, hogy végre rendezzük a regionális szimbólumhasználat kérdését. Olyan törvényre van szükség, mely lehetővé teszi a székely zászló zavartalan használatát. Azt szeretnénk, hogy az egyértelmű törvénykezés végre elejét vegye annak, hogy polgármestereinket folyamatosan zaklassák a hatóságok a székely zászló miatt. Közösségünknek joga van identitását nyelvén és szimbólumainkon keresztül kifejezni.”— fogalmazott Benkő Erika.

Kapcsolódók

Kimaradt?