FRISSÍTVE - Ideiglenesen magyar elnöke lesz a román parlamenti pártnak

FRISSÍTVE: Lemondott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről és a pártból is kilépett Nicuşor Dan. A politikus ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be. Utódja ideiglenesen Elek Levente lesz.

Lépését azzal indokolta, hogy előző nap este az USR vezető testülete a család alkotmányos meghatározásának módosítását ellenző állásfoglalást szavazott meg. Ezt Nicuşor Dan hibás döntésnek tartja, mert szerinte a párt ezzel elveszíti a szavazótábora egy részét. „Olyanok is támogatnak minket, akik egyetértenek az alkotmánymódosítással” – magyarázta.

Sajtóértekezletén kifejtette: az a legnagyobb baj, hogy a hagyományos családról zajló társadalmi vita háttérbe szorította azt a kérdést, hogy "ki lop és ki nem Romániában". Rámutatott: az USR tagjai között a család alkotmányos meghatározásának módosítását támogató és ellenző emberek is megtalálhatók. Amikor politikai szerepvállalásra buzdította őket, ő azt ígérte nekik, hogy az USR-ben "progresszív és konzervatív" meggyőződésűeknek egyaránt helyük van, ha a közélet megtisztítását akarják - emlékeztetett Dan. "Ezt az ígéretemet nem tudtam betartani, a pártvezetés döntése egyes kollégákat másodrendűnek minősít" - magyarázta távozásának okait a párt alapítója.

A képviselőház május elején nagy szavazattöbbséggel támogatta az ortodox egyházhoz közel álló Koalíció a családért nevű ernyőszervezet alkotmánymódosító javaslatát, amely - a többi keresztény egyház támogatásával - több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez.  A legtöbb ellenszavazat az USR-től származott, de egyik frakció sem szavazott egységesen. A kezdeményezés "egy férfi és egy nő" önkéntes házasságaként határozná meg a családot a jelenlegi "házastársak" kifejezés helyett.

FRISSÍTÉS:  Az USR csütörtöki esti közleménye szerint a párt elnöki tisztségét ideiglenesen a legtöbb szavazattal megválasztott alelnök, Elek Levente, az USR Kolozs megyei szervezetének elnöke veszi át. Amint hivatalossá válik a távozó elnök lemondása, összehívják a párt tisztújító kongresszusát.

A fuvarozási menedzserként dolgozó, településfejlesztési alapítványt vezető, 46 éves Elek Leventére a párt május közepén tartott kolozsvári kongresszusán a 260 küldött közül 226-an szavaztak, míg a pártot alapító Nicusor Dant akkor mindössze 173 szavazattal erősítették meg tisztségében - írta az Evenimentul Zilei. Bár az USR Kolozs megyei szervezete három törvényhozót juttatott a parlamentbe, Elek Levente nem jelöltette magát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?