Magasabb besorolást, így több pénzt szeretne a csíkszeredai kórház

Az infrastrukturális fejlesztések mellett a közösségi hangulat javítására is törekednek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

A kórház fenntartója, Hargita Megye Tanácsa orvoslakások biztosításával, a fejlesztések támogatásával és lehetőségek szerint az állások számának növelésével igyekszik a városba vonzani az orvosokat. A végső cél, hogy a kórház magasabb besorolást kapjon, ezt pedig a szolgáltatások bővítésével érhetik el.

Konrád Judith orvosigazgató elmondta, szeretnék, ha a csíkszeredai kórház 2-es besorolást kapna. Ehhez további fejlesztésekre és a személyzet bővítésére van szükség. A minőségi besorolás emelésével felértékelődik az orvosok munkája, és növekedik az egészségügyi biztosító pénztártól kapott finanszírozás mértéke is.

A megyei tanács kész támogatni a fejlesztéseket, annak ellenére, hogy idén sem számíthatnak finanszírozásra a kormánytól - mondta Borboly Csaba, aki úgy fogalmazott: a jól előkészített fejlesztési célok nyitják az utat a jó döntésekhez.

Hargita Megye Tanácsa 2010 óta folyamatosan növeli a kórháznak nyújtott támogatást, a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával és a marosvásárhelyi Studium Prospero Alapítvány segítségével újabb három orvoslakást építenek Csíksomlyón, ezeknek az alapkövét a napokban fektetik le.

A megyei tanács elnöke az elmúlt hetekben egyeztetett Florian Bodog egészségügyi miniszterrel egy mágnesesrezonancia-készülék beszerzéséről. A megyei tanács pénzt különített el a Csíksomlyón található tüdőgyógyászati és fertőző osztályok, valamint a főépületben a járóbeteg-rendelő felújítására, de tervben van programok, események, sőt szakmai képzések finanszírozása is.

A főépület C-szárnyának hátralevő munkálataira elkészült a szakértői véleményezés, hamarosan kiírják a közbeszerzést a tervezésre. Az erdőalji helikopter-leszállópályának használatáról megegyeztek a katonasággal.

Demeter Ferenc kórházmenedzser azt mondta, hogy az elmúlt évben nem csupán a megüresedett állásokat töltötték be, hanem tíz százalékkal növelték az alkalmazottak számát.

Középtávú fejlesztési tervre is szükség van, hangsúlyozta Borboly Csaba, hiszen a fenntartó intézménynek, vagyis a megyei tanácsnak ismernie kell az elkövetkező néhány évre kitűzött célokat ahhoz, hogy azokra megfelelően felkészülhessen. Több kisebb-nagyobb projekten is kell dolgozni párhuzamosan a fejlesztés érdekében, ami fontos a jó szakemberek idevonzása céljából.

A kiváló teljesítményű orvosokat és csapataikat továbbképzések finanszírozásával jutalmaznák, mondta Konrád Judith, és emellett arra is törekednek, hogy javítsanak a kórházon belüli közösségi hangulaton.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?