Oltean Csongor: a versenyképes oktatás a magyarság megmaradásának alapfeltétele

Kampánykörútja első állomásaként Szeben megyébe látogatott Oltean Csongor. A MIÉRT elnökjelöltje egykori iskolájába, a medgyesi Báthory István Általános Iskolába tett látogatást, majd egy ifjúsági fórumon a fiatalokat érintő kérdésekről és igényekről tárgyalt a helyiekkel.

Oltean Csongor kiemelte, az RMDSZ hatodik éve szervezte meg a beiskolázási kampányát, amelyben arra hívta fel a magyar és etnikailag vegyes családok, szórványban élő szülők figyelmét, hogy fontos magyarul tanulni. „Az #itthonfiatalon programnak kiemelt pontja az oktatás. Kezdeményezni fogom, hogy a MIÉRT dolgozzon ki egy programtervezetet a magyar diákok anyanyelvi oktatására vonatkozóan, és juttassa azt el az Oktatási Minisztériumhoz” – fogalmazott Oltean.

Hozzátette: közösségi élményt kell nyújtani a diákok számára, ebben nagy feladatot vállalnak az ifjúsági szervezetek, akik az iskolán kívüli tevékenységek által, magyar környezetben minőségi alternatív időtöltést tudnak biztosítani. Ebből a munkából a MIÉRT a több mint 300 szervezetével is ki kell vegye a részét. „A versenyképes oktatás a magyarság megmaradásának alapfeltétele, ez hatványozottan igaz szórvány megyékben, ahol osztályok szűnnek meg a létszámcsökkentés miatt” – tette hozzá a fiatal politikus.

Kémeri Attila, a Szeben Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke a találkozón kiemelte: „A szórvány megmaradása a magyar iskola jövőjére épül. Vonzóvá kell tennünk a magyar iskolát, minden téren, minden szinten. Szeben megyében egy ideje ezen dolgozunk. A diákoknak ifjúsági programokat, táborokat és önkéntességi lehetőségeket biztosítunk, ugyanakkor májustól már beindítottunk egy hosszabbított programot, amelyen jelenleg 7-9 gyerek vesz részt, szeptembertől pedig 60 diákra szóló igénylést kaptunk, amelyet ingyen tudunk biztosítani a Magyar Kormány támogatásával."

Oltean Csongor egykori iskolájában tett látogatása során találkozott tanáraival, akik nagy örömmel fogadták és támogatták munkájában. Szederjesi György, a medgyesi Báthory István Általános Iskola igazgatója a MIÉRT elnökjelölttel való találkozón kihangsúlyozta, a szórványbeli iskoláknak fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a tömbmagyar területeken működő oktatási intézményekkel. A Báthory iskola évek óta együttműködik a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceummal, mely kapcsolatot még tartalmasabbá szeretnék tenni. Oltean Csongor ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy ezt az intézményi együttműködést még aktívabbá és virágzóbbá teszik különböző programok által.

„Büszke vagyok arra, hogy egykori diákunk közéleti pályára lépett, és komoly elhatározással tért vissza iskolánkba. Örülök az eredményeinek, meggyőződésem, hogy Otean Csongor MIÉRT elnökként is megállja a helyét, csakúgy, mint az eddig vállalt feladataiban” – fogalmazott az iskolaigazgató. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?