Szálloda, irodaház és lakóépület lesz a Bodok szállóból?

Sepsiszentgyörgy számára túl nagy a Bodok hotel, ezért a lehetséges vásárlók az ingatlan egy részét irodaházként és lakóépületként hasznosítanák.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megpróbálja eladni a tulajdonában lévő, városközponti, romos Bodok szállót azzal a kikötéssel, hogy a jövendőbeli tulajdonos megtartja annak rendeltetését. A város már két alkalommal is meghirdette a versenytárgyalást, három lehetséges befektető vásárolta meg a tenderfüzetet, de egyikük sem nyújtott be árajánlatot.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester elmondta: két sikertelen licitet követően megbeszélésre hívták a Bodok szálló iránt érdeklődő befektetőket, amelynek során megpróbálták kideríteni, hogy van-e valós érdeklődés az ingatlan iránt és mi az ami miatt nem nyújtottak be árajánlatot. Az alpolgármester szerint az üzletemberek azt kérték a város vezetéstől, hogy a versenytárgyalás kiírása során ne ragaszkodjanak ahhoz, hogy kizárólag szállodaként lehessen működtetni az ingatlant. A befektetők szerint a Sepsiszentgyörgy méretű közepes városban nem fenntartható egy ekkora, kilenc emeletes hotel. A lehetséges befektetők szeretnék, ha a felújítást igénylő épület egy részében kellene hotelt működtessenek és a rendelkezésre álló felület egy részét irodaháznak illetve lakóépületnek alakíthatnák át.

Az alpolgármester szerint jogosnak tűnik a vállalkozók kérése, ezért az önkormányzat elé terjesztik kérésüket, majd a helyi tanácstagok döntenek arról, hogy következő alkalomkor miként hirdetik meg a Bodok szálló eladására kiírandó licitet. Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 1 millió eurós induló áron kínálja a tulajdonában lévő ingatlant és további 500.000 eurónyi garanciapénzt is kér a befektetőtől, amit öt lépésben adnának vissza, így az első százezer eurót akkor kapná vissza a beruházó amikor kiváltja az építkezési engedélyt, további százezret kap vissza, amikor felújítja az épület homlokzatát, a harmadik részt a működési engedély kiváltásakor adják vissza. A felújított szálloda egy évnyi működtetését követően visszaadnák a negyedik részletet, és végül öt évnyi működtetést követően fizetnék vissza az utolsó százezer eurónyi garanciát.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2014-ben 745.000 euróért vásárolta meg a városközponti szálloda épületét, az árba beleszámították a volt tulajdonos évekig ki nem fizetett ingatlanadóját is. Eddig azt várták el a jövendőbeli vásárlótól, hogy záros határidőn belül felújítsa és beindítsa a hotelt és legkevesebb 5 évig megőrizze annak jellegét. Az önkormányzat korábban tervet is készített a Bodok szálló felújítására. Ez szerint a kilenc emeletéből kettő visszabontanának, mert így más tűzvédelmi besorolásba kerül és a költségek is csökkennek. A létesítmény négycsillagos szállóként működne és wellness központot, konferenciatermet hoznának létre benne.

Kapcsolódók

Kimaradt?