A Civil Szervezetek Vásárára készülnek Marosvásárhelyen

Együtt a közösségért a mottója annak az egésznapos rendezvénysorozatnak, amelyet 15. alkalommal szerveznek meg szombaton, Marosvásárhely főterén. A programot és a célkitűzéseket Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke ismertette a szerdai sajtótájékoztatón.

Idén 35 civil szervezet jelezte részvételi szándékát, ami nem jelenti azt, hogy ne lennének ennél többen. A korábbi évek tapasztalata ugyanis az, hogy még az esemény napján is érkeznek olyan szervezetek, amelyek nem jelentkeztek be. Természetesen a szervezők mindenkinek örvendenek, és mindenkit szeretettel fogadnak. Az elsődleges cél a Maros megyei civil szféra „megmozgatása” – mondta Koreck Mária, de ha más megyéből is jelentkeznek, azokat sem utasítják el. Tavaly Bukarestből is érkeztek résztvevők, idén pedig Hargita megyéből jelentkezett egy egyesület.

Az Együtt a közösségért rendezvény szombat délelőtt kezdődik a főtéri parkban a virágóra körül, ahol az egyesületek, alapítványok saját standjaikon népszerűsítik tevékenységeiket, ismertetik céljaikat, illetve önkénteseket toboroznak, különféle interaktív foglalkozásokat, játékokat szerveznek. Lesz egészségmegőrző felvilágosítás, flash-mob az egészségért, utcazene egész nap.

Délben 12 órakor felvonulásra várják a marosvásárhelyi lakosokat is, kérik, hogy minél többen csatlakozzanak a szervezetekhez, hogy együtt járják körbe a főteret. Ezt követi a Civil Cross, a futóverseny, ahol korosztályonként állapítják meg a távolságot, amelyet végig kell szaladni. Idén első alkalommal a fogyatékkal élők részvételére is számítanak a szervezők, nekik természetesen kisebb távot kell megtenniük a versenyen – tette hozzá a szervező.

Arra a kérdésre, hogy mit üzen a rendezvény, Koreck Mária elmondta, elsősorban azt, hogy mennyire fontos a kitartás. „Míg az első civil vásárt megelőzően az elbizonytalanodás jellemezte a civil szervezeteket, mára egyértelmű, hogy van értelme a munkának, hiszen számos eredményt sikerül felmutatni. De eredményt csakis együtt, közös erővel lehet” – erősítette meg a rendezvény szlogenjét a főszervező.

Utcazene fesztivál is lesz

Arról, hogy mit sikerült változtatni az elmúlt 15 év alatt és mi az, amit szeretnének elérni, illetve melyek az elvárásaik, egy kerekasztal-beszélgetésen fognak beszámolni csütörtök délután 5 órától a Marosvásárhelyi Rádió stúdiótermében a Civil Kávézó nevet viselő rendezvényen.

Marosvásárhelyen a helyi rendőrség szigorúan bünteti azokat, akik a nyílt utcán zenélni mernek. A Civil Szervezetek Vására most már második alkalommal biztosít lehetőséget az Utcazene Fesztiválnak is, ahová mindenkit várnak, stílustól, hangszertől függetlenül, hogy vegyen részt és járuljon hozzá a jó hangulathoz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?