A fegyvertartási jogszabályok megszegésével vádolják a „kalasnyikovos” képviselőt

A fegyvertartásra vonatkozó jogszabályok áthágása miatt bíróság elé állította a legfőbb ügyészség Cătălin Rădulescu képviselőt. Cătălin Rădulescu március elején jelentette ki egy, az Adevărul című napilapnak adott interjúban, hogy AKM gépkarabély van a birtokában.

„Ha valaha még előáll valaki azzal az ötlettel, hogy megváltoztatja ezt az államot, amelyért mi harcoltunk, fel vagyok készülve, hogy kimegyek a fegyverrel, és lövök. Rögtön! Rögtön! Oda megyek ki, ahova akarok, ha elkap valami őrültség, kimehetek lőni ahova én akarok, ez az én kockázatom és az én döntésem” - mondta márciusban a képviselő.Ezt követően a rendőrség visszavonta Rădulescu fegyvertartási engedélyét és 2 500 lejes bírság kifizetésére kötelezte. Az Argeş megyei rendőr-felügyelőség ugyanakkor feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályok áthágása miatt.

Március 15-én a közrend és nyugalom megzavarása miatt hivatalból bűnvádi eljárást indított a legfőbb ügyészség Cătălin Rădulescu szociáldemokrata képviselő nyilatkozataival kapcsolatban.

Cătălin Rădulescu március 20-án bejelentette: helyzete tisztázásáig felfüggeszti tagságát a Szociáldemokrata Pártból (PSD). „21 éve vagyok a PSD tagja, és nem szeretném, hogy bármiféle kár érje a pártot vagy annak elnökét, így felfüggesztem tagságomat mindaddig, amíg tisztázódik a sajtóbotrány minden részlete” - írta a képviselő közleményében.

Cătălin Rădulescu hozzátette, szeretné bebizonyítani jóhiszeműségét, valamint azt, hogy szavait félremagyarázták, hogy hiteltelenítsék politikai tevékenységét és megítélését. „Hű maradok a PSD elveihez, programjához és vezetőségéhez” - szögezte le a honatya az idézett dokumentumban.

Úgy vélte: nyilatkozatait eltorzították, ennek ellenére bocsánatot kér azoktól, akik sértve érezték magukat a nyilvánosságban megjelentek miatt. „Sajnálom, hogy egy 90 perces interjúban, különböző témákban elhangzott mondataimat szekus módon vágták össze egy 2 perces kisfilmmé, szavaimat eltorzították, és más jelentést tulajdonítottak nekik” - írta a politikus, hozzátéve, hogy soha nem vett részt semmiféle, a közrendet megzavaró cselekedetben.

Rădulescu ugyanakkor az ország alaptörvényére hivatkozva kijelentette, hogy „illegális és alkotmányellenes minden kivizsgálás, amely egy parlamenti képviselő nyilatkozataira és politikai véleménynyilvánítására irányul.”

Kapcsolódók

Kimaradt?