Döntött az alkotmánybíróság:Liviu Dragnea nem lehet miniszter

Elutasította az alkotmánybírósága a nép ügyvédje által arra a törvénycikkelyre vonatkozóan benyújtott óvást, amely megtiltja a jogerősen elítélt személyeknek, hogy a kormány tagjai legyenek.

Az alkotmánybíróság korábban április 4-ére halasztotta a döntést azzal a kifogással kapcsolatban, amelyet a Nép Ügyvédje nyújtott be a 2001/90-es törvény ellen. Az említett jogszabály kimondja, hogy csak azok a személyek lehetnek a kormány tagjai, akik nincsenek jogerősen elítélve büntetőjogi perben és nem áll fenn esetükben összeférhetetlenség.

Mint korábban megírtuk, Liviu Dragnea PSD-elnök kijelentette, már nem szeretne miniszterelnök lenni, bármit is döntsön ezen a héten az alkotmánybíróság.

„Ami történt, az már történelem. (...) Már nem célom, hogy kormányfő legyek. Most már az a célom, hogy képességeimhez mérten vezessem a képviselőházat és Călin Popescu Tăriceanuval együtt a parlamentet, és minden erőmmel támogassam a kormány tevékenységét, függetlenül attól, hogy mit mond az alkotmánybíróság” – jelentette ki az alsóház elnöke.

FRISSÍTÉS: "Korrektnek és helyénvalónak" tartja Klaus Johannis államfő az alkotmánybíróság döntését, amellyel elutasította a nép ügyvédje által arra a törvénycikkelyre vonatkozóan benyújtott kifogást, amely kimondja, hogy büntetett előéletű személyek nem lehetnek a kormány tagjai. Az elnöki szóvivő szerint számítani lehetett erre a döntésre. "Klaus Johannis államfő úgy ítéli meg, hogy korrekt és helyénvaló következtetésre jutott ma a taláros testület" - tette hozzá Mădălina Dobrovolschi.

Kapcsolódók

Kimaradt?