Arányaiban tavaly több gyerek született a határon túl, mint itthon

Arányaiban született tavaly több gyerek a határon túl, mint itthon - pontosította korábban félreértelmezett nyilatkozatát Andreea Păstîrnac, a külhoni románokért felelős miniszter.

„Fontosnak tartom pontosítani, hogy kijelentéseimet arányosan és nem abszolút értékben értettem” – mondta a Păstîrnac. A miniszter hozzátette: a jövőben kutatás témája lesz a külföldön élő románok sorsa. (...) 'Valóban vita tárgyát képezi, hogy miként viszonyuljunk ezekhez a számadatokhoz (...), amelyek 2016. január 1-jétől állnak rendelkezésre, és amelyek egy része az európai intézményektől, más része a tagállamoktól származik' - fejtette ki Păstîrnac.

Andreea Păstîrnac külhoni románokért felelős miniszter azt nyilatkozta kedden, hogy nagyon fontos a határon túl élő román közösség, különösen az, amely a munkaerő szabad mozgását kihasználva él az Európai Unió országaiban, főleg ha figyelembe vesszük, hogy tavaly több gyerek született külföldön, mint itthon. „Mintegy 4,4 millió román állampolgár él a határokon túl és az Eurostat statisztikái szerint tavaly először esett meg az, hogy a határon túl több gyerek született, mint itthon. Ezek a számok nagyon sok kérdőjelt felvetnek arról, hogy miként képzelik el e fiatalok a mobilitáshoz való jogukat, a külföldön való tanuláshoz és munkavállaláshoz való jogukat és hogy ebben a körforgásban hol kap helyet szülőhazájuk, Románia' - nyilatkozta a külhoni románokért felelős miniszter. 

Kimaradt?