Minisztériumi utasítás: pótolni kell a katolikus gimnázium alapító okiratát

Május 15-ig kapott haladékot az oktatási minisztériumtól a marosvásárhelyi önkormányzat arra, hogy pótolja a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium hiányzó alapító okiratát.

Az egyházi tanintézmény sorsáról szóló keddi bukaresti tárgyalások eredményeiről Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője számolt be a Maszolnak a maratoni, négy és fél órát tartó találkozó után. A gimnázium sorsáról szóló tárgyalásokat az oktatási miniszter kezdeményezte annak a marosvásárhelyi tanácsi határozatnak a nyomán, amellyel az önkormányzat a szaktárcához fordul megoldásért a katolikus gimnázium ügyében.

Csíky Csengele elmondta, Gabriel Ispas államtitkár javaslata volt, hogy a városi tanács pótolja a hiányzó dokumentumot. Ismert, hogy az iskolaalapító okiratot a marosvásárhelyi önkormányzat 2014-ben a 271-es számú határozatával kibocsátotta, csakhogy azt a prefektus megtámadta, és bírósági határozattal meg is semmisítették. Ezt az iratot azóta sem pótolták.

A szóvivő tájékoztatása szerint csütörtökön lesz a legközelebbi tanácsülés, amire a Szabad Emberek Pártjának (POL) frakciója előkészített egy tervezetet. Ha az önkormányzat május 15-ig nem pótolja a hiányzó okiratot, az oktatási miniszter kérni fogja a miniszterelnöki kabinetet, hogy küldje el Marosvásárhelyre a kormány ellenőrző testületét. A vizsgálat eredménye dönti majd el, hogy mi legyen az iskola további sorsa. „Ez számunkra nem lesz pozitív, besorolják az iskolánkat más tanintézményekbe” – jelentett ki Csíky Csengele.

A bukaresti tárgyaláson Csíky Csengele és Zsigmond Imola képviselte a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumot. Jelen volt a miniszter mellett három államtitkár, az országos iskolahálózatokért felelős hivatal vezetője, Maros megye prefektusa, a Maros megyei főtanfelügyelő és helyettese, Illés Ildikó, a marosvásárhelyi városházától Szövérfy Vasile és Horațiu Lobonț.

Az önkormányzatot Peti András, Sergiu Papuc és Hermann Mark Christian képviselte. A parlamenti képviselők közül jelen volt Vass Levente és Bíró Zsolt, a szenátorok közül Novák Zoltán Csaba és Marius Pașcan. A Maros megyei önkormányzatot Kovács Levente képviselte. Csíky Csengele elmondta, hogy az Unirea Főgimnázium szülői bizottsága részéről is megjelent néhány szülő és ügyvédjük, akik hamis megnevezéssel a Maros megyei szülői bizottság képviselőiként mutatkoztak be, holott ilyen tisztség nem létezik. 

Kapcsolódók

Kimaradt?