Csütörtökön újra nekifutnak a katolikus gimnázium ügyének

Csütörtökön dőlhet el marosvásárhelyi római katolikus gimnázium sorsa, mert a szerdai tanácsülést felfüggesztették – tudtuk meg Csíky Csengelétől, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivőjétől.

Szerdai rendkívüli tanácsülés napirendjén az RMDSZ-frakció által benyújtott két határozattervezet szerepelt. Az egyik a római katolikus teológiai líceum jogi helyzetét tisztázta volna, a másik a következő tanév iskolahálózati terve volt, amely magában foglalja a katolikus tanintézményt is.

Csíky Csengele elmondta, mindkét tervezetet formai okokból kifogásolta a jegyző, és a szakbizottságok szintjén is megkérdőjeleződött a törvényességük. Ezért az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártja javaslatára a tanácsülést csütörtökön 14 óráig felfüggesztették. Az a döntés született, hogy létrehoznak egy vegyes bizottságot, amely kiküszöböli a két határozattervezet jogi hiányosságait.

A testület hét önkormányzati képviselőből, a város jegyzőjéből, a polgármesterből, személyes tanácsadójából áll, de három szülő – köztük Csíky Csengele – is képviseli az iskola ügyét. Meghívják a tanfelügyelőség, a megyei tanács, a prefektúra és az oktatási tárca képviselőit is. „Csütörtök reggel ez a bizottság összeül, és 14 óráig átrágja a két határozattervezetet. Kiküszöböljük a hiányosságaikat, hogy megkapják az összes illetékes szervtől a jóváhagyást” – magyarázta a szülők képviselője.

Csíky Csengele elmondta, optimistán várja a tanácsülés folytatását. Megjegyezte azért, hogy az elmúlt hónapok eseményeit figyelembe véve vannak kételyei is. .„Félek, hogy nehogy megint egy politikai játék legyen ez az egész” – jegyezte meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?