Újabb székely zászlóra csapott le a háromszéki prefektus

A székely zászló köztérről való eltávolítását kéri a háromszéki prefektus Mikóújfalu önkormányzatától. Demeter Ferenc a háromszéki község polgármestere arról számolt be, hogy a prefektúra egy rutinellenőrzést tartott a településen és kiszúrták a községháza előtt lévő I. és II. világháborús hősök emlékművére kitűzött székely zászlót. Ezt követően felszólítást küldtek, hogy a kék-arany színű lobogót el kell távolítani mivel az közterületen van kitűzve.

Április 30-ig adtak haladékot a község önkormányzatának, hogy eltávolítsák a zászlót. Demeter Ferenc polgármester úgy nyilatkozott, hogy az ügyről még egyeztet a községháza jogászával, de vélhetően eleget tesznek a prefektúra felszólításának, akárcsak tették azt a hasonló helyzetben lévő települések.A mikóújfalusi polgármester ugyanakkor leszögezte, hogy a székely zászlót kihelyezik a templomudvarban, mivel az nem közterület és az emlékműről eltávolított lobogó helyett az egyház területére két zászlót húznak fel.

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki önkormányzat összesítése szerint a prefektusok az elmúlt öt évben 104 esetben 96 eljárást kezdeményeztek anyanyelv- és szimbólumhasználat miatt. A pereket az önkormányzatok többnyire elveszítik a törvényszéken.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?