FRISSÍTVE: A képviselőház elutasította a székely zászlót betiltó törvényt

FRISSÍTVE: Elutasította a képviselőház szerdán a zászló- és himnusztörvény módosításáról szóló törvényhozói kezdeményezést, amely elfogadása esetén ellehetetlenítette volna a székely zászló kitűzését, illetve a székely himnusz megszólaltatását, nemcsak közintézményekben, hanem az ország egész területén.

A tervezet célja az volt, hogy betiltsa a Románia által el nem ismert államok, vagy "az országon belüli hivatalosan el nem ismert régiók" zászlóinak kitűzését, illetve az "alkotmányellenes, szegregációs célokat követő entitások" himnuszának megszólaltatását.

A törvénymódosítást tavaly februárban kezdeményezte 58 szociáldemokrata és liberális törvényhozó. A szenátusban hallgatólagosan már elfogadottnak nyilvánított tervezetet most szavazattöbbséggel vetette el a képviselőházi szociálliberális kormánytöbbség.

RMDSZ: folyamatosan küzdeni kell

„Folyamatosan azt tapasztaljuk folyamatosan, hogy a székely zászló kitűzését törvényszéki eljárások büntetik és távolíttatják el, holott Romániában törvény nem tiltja használatukat. Szerdán a parlamentben egy olyan törvénykezdeményezést utasítottunk el, amely betiltotta volna a regionális szimbólumok, a székely himnusz és a székely zászló használatát. Meg kell érteniük a többségi pártok képviselőinek, hogy a kisebbségek szimbólumainak használata nem jelent veszélyt a román társadalomra, a nemzetállamra. Nem veszünk el semmit a többségtől, sőt, inkább hozzáteszünk” – hangsúlyozta Korodi Attila Hargita megyei képviselő a szavazást követően.

Korodi hozzátette, hogy jelenleg az RMDSZ parlamenti csoportja egy olyan törvénycsomagon dolgozik, amely lehetővé tenné szimbólumaink szabad használatát: „A rendszerváltás óta küzdünk a parlamentben, kormányon és ellenzékben, a célunk mindig ugyanaz volt. Több jogot, nagyobb biztonságot közösségünknek, tiszteletet az erdélyi magyaroknak. 100 évvel a gyulafehérvári ígéretek után folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy közösségünket újabb és újabb támadások érik. Már nemcsak az a kérdés, hogy bővíthetjük-e megszerzett jogainkat, hanem az is, hogy visszaveszik-e azokat tőlünk. Egy erős parlamenti képviselet hiányában senki nincs, aki megakadályozza, hogy magyarellenes törvények szülessenek” – hangsúlyozta az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője.

Kapcsolódók

Kimaradt?