Bukarestben és 13 megyében megszólaltak a légvédelmi szirénák

Szerdán 10 órától Brassó, Argeş, Bacău, Botoşani, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Iaşi megyékben, valamint Bukarestben tartanak polgári védelmi gyakorlatot, amelynek során tesztelik a légvédelmi szirénákat. A katasztrófariadó öt, egyenként 16 másodperces szirénahangból áll. 

A rendszer tesztelése alatt a lakosságnak sem a hangüzenetek, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy ne pánikoljon, maradjon nyugodtan a helyén. A hangüzeneteket a Gyakorlat szóval különböztetik meg a valós riasztásoktól. 

Csütörtökön tizenegy megyében tartanak gyakorlatot: Fehér, Hargita, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szilágy és Szeben megyében. Pénteken, a gyakorlat utolsó napján Arad, Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Temes és Vâlcea megyében szólalnak meg a szirénák és hangszórók. 

Országszerte 7.700, katasztrófariasztáshoz használható polgári védelmi eszköz van, amelyeket központilag vagy helyi szinten hoznak működésbe. Az értesítés, a figyelmeztetés, az elő-figyelmeztetés és a riasztás célja a polgárok és az anyagi javak biztonságba helyezése és a katasztrófák hatásának minimalizálása. Leggyakrabban áradások esetén figyelmeztetik a lakosságot a szirénák segítségével. A hangüzeneteket és szirénákat technológiai balesetek során, gátak átszakadásakor használják általában, de fegyveres támadások esetében is alkalmazandó a rendszer. 

Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár korábban elmagyarázta, a gyakorlat egyik célja a polgárok hozzászoktatása a riasztás során használt hangokhoz. „Leteszteljük a szirénákat, hozzászoktatjuk a lakosságot és megpróbáljuk felkészíteni őket, hogy az egyes szirénahangoknak milyen típusú riasztás felel meg. Hasonló gyakorlatokat más országokban is végeztek. Nemrégiben Németországban is tesztelték a rendszert” - magyarázta. Hozzátette, nagyon rég nem volt egy ilyen jellegű gyakorlat az országban, és ezáltal megfigyelhetik, hogy mennyire jut el a lakossághoz a szirénák hangja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?