Országosan tesztelik keddtől a légvédelmi szirénákat

Keddtől péntekig, naponta 10-től 15 óráig országosan tesztelik a romániai légvédelmi szirénákat – közölte a belügyminisztérium. Az akciót „Oszd meg, hogy senkit ne érjen váratlanul” kísérőszöveggel hirdették meg Facebookon.

A PROCIV 2017 nevet viselő orszégos polgári védelmi gyakorlat keretében naponta más-más megyékben próbálják ki a készülékeket. Erdélyben és a Partiumban kedden Brassó megyében, csütörtökön Hargita, Kovászna, Maros, Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Szilágy, Bihar és Szilágy és Szatmár megyében szólalnak meg a szirénák.

A rendszer tesztelése alatt a lakosságnak sem a hangüzenetek, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője. A belügyminisztérium mindenkit arra kér, hogy ne pánikoljanak, maradjanak nyugodtan helyükön. A hangüzeneteket a Gyakorlat szóval különböztetik meg a valós riasztásoktól.

Az akciót koordináló Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár elmondta, a gyakorlat célja megismertetni a lakossággal, hogy egy adott rendkívüli helyzetnek milyen típusú szirénaszó felel meg. A hatóságok azt is ellenőrizni fogják, hogy eljut-e mindenkihez a riasztójelzés. Arafat újságírói kérdésre elmondta, azért tesztelik most a szirénákat, mert nagyon rég nem volt hasonló országos gyakorlat Romániában.

Leggyakrabban áradások esetén figyelmeztetik a lakosságot a szirénák segítségével. A hangüzeneteket és szirénákat technológiai balesetek során, gátak átszakadásakor használják általában, de fegyveres támadások esetében is alkalmazzák. Országszerte 7 700 katasztrófariasztáshoz használható polgári védelmi eszköz van, amelyeket központilag vagy helyi szinten hoznak működésbe. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?