Antal István János: az EEB-perek helyett javítani kell a börtönkörülményeket

Románia kénytelen minden évben külön összegeket elkülöníteni az éves költségvetéséből, hogy az embertelen börtönkörülmények miatt kirótt büntetéseket fedezni tudja.  

 „Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EEB) minden évben megbünteti Romániát az embertelen börtönkörülmények miatt. Ezért, Románia kénytelen minden évben külön összegeket elkülöníteni az éves költségvetéséből, hogy ezeket a büntetéseket fedezni tudja.  Meggyőződésem, hogy hatékonyabban tudnánk eljárni, ha ezeket az összegeket nem a perekre fordítanánk, hanem a börtönök körülményeinek javítására” – mutatott rá Antal István János, az RMDSZ Kontanca megyei parlamenti képviselője, a petíciós ügyeket és visszaéléseket vizsgáló szakbizottság tagja április 11-i politikai nyilatkozatában, azt követően, hogy az elmúlt időszakban látogatást tett a sloboziai fegyházban.

„Romániának fel kell zárkóznia a nemzetközi intézmények által előírtakhoz, illetve az általa aláírt egyezményekben foglaltakhoz, annak érdekében, hogy ezt a visszás helyzetet rendezni tudja. Elterjedt gyakorlat a visszaeső bűnözők esetében, hogy szabadlábra helyezésüket követően szándékosan újabb bűntetteteket követnek el azzal a céllal, hogy más-más börtönökbe kerülve kártérítést követelhessenek a nem megfelelő körülmények miatt” – fogalmazott Antal István János képviselő, majd hozzátette: Románia 1994-ben ratifikálta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, az elmúlt évben pedig a kormány egy memorandumot fogadott el, amely egy két éves cselekvési tervet hagy jóvá a fogva tartási körülmények javítására, azonban Románia mind a mai napig nem tesz eleget a fent említett dokumentumban vállaltaknak.

„Politikai akaratra van szükség a helyzet mielőbbi orvoslására. Az RMDSZ parlamenti csoportja törvénymódosító-javaslatokat fogalmazott meg a börtönbüntetések letöltését szabályzó törvénytervezethez, amelyekben szorgalmazzuk az Európai Emberjogi Bíróság  által megfogalmazottak betartását” – nyomatékosított az RMDSZ-es képviselő.

Mint ismeretes, a szenátus jogi bizottsága márciusban tárgyalta a kormány által előterjesztett jogszabály-tervezetet, amelyhez az RMDSZ parlamenti csoportja módosító indítványokat fogalmazott meg, az Európai Emberjogi Bíróság  által megfogalmazottak betartását szorgalmazta. Az RMDSZ által benyújtott számos módosító javaslat közül egyet fogadott el a szakbizottság, amelyben azt kérték, emeljék meg minimum 4 négyzetméterre a cellában kijelölt mozgásteret, hiszen az Emberi Jogok Európai Bírósága által meghatározott norma fogvatartottanként minimum 4 négyzetméter. A képviselőházi szakbizottsági munkálatok alatt az RMDSZ újból iktatta módosító-javaslatait, a tervezetről döntőházként a Parlament alsóháza szavaz.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?