Anyanyelvhasználat a kórházakban: Dan Tănasă támadja a törvényt

Még ki sem hirdette az államfő, máris támadja a magyar közösség szimbólumhasználata elleni pereiről ismert Dan Tănasă a héten megszavazott törvényt, amely biztosítja a kisebbségek anyanyelv-használati jogát a kórházakban és a szociális intézményekben.

A parlamenti választásokon egy nacionalista párt színeiben induló blogger szerint a jogszabály célja „az etnikai tisztogatás az erdélyi kórházakban”, és újabb lépést jelent „a magyar nyelv hivatalosítása” irányában.

Tănasă párhuzamot von az új törvény és a 2001-es közigazgatási törvény között. Szerinte ez utóbbi jogszabályt is „etnikai tisztogatásra” használta az RMDSZ Székelyföldön „és nem csak”. Ezt tette ugyanis szerinte lehetővé, hogy Hargita és Kovászna megyében „csak magyarokat alkalmazzanak a polgármesteri hivatalokba és az önkormányzati intézményekben”.

Szerint „szintet lépett” az RMDSZ, most a kórházak következnek. A blogger két forgatókönyvet vizionált: vagy kirúgják a románokat, hogy helyet csináljanak a magyarul tudó személyeknek az RMDSZ által ellenőrzött régiókban, vagy személyzetbővítésre kényszerítik az amúgy is szűkös költségvetésű kórházakat.

„A törvényt etnikai tisztogatásra lehet felhasználni az erdélyi kórházakban. A kórházigazgatók a jogszabályra hivatkozva kirúghatják a román alkalmazottakat, hogy magyarul beszélő szakembereket vegyenek fel helyettük” – mondta Tănasă a dcnews.ro portálnak.

A Dan Tănasával korábban készített exkluzív interjúnkat itt olvashatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?