Hazaköltöznének már azok a nagyváradiak, akik Magyarországon vettek házat

Az új schengeni határátkelési kódex életbe lépése megkeserítette azoknak a romániaiaknak az életét, aki házat vettek maguknak valamelyik határ menti magyarországi településen, de megőrizték a romániai munkahelyüket.

A Digi24 televízió szerint a Hajdú-Bihar megyei Bedőn egy 45 családból álló romániai kolónia él. A községben vásároltak olcsón lakást az elmúlt években, nagyon sokan közülük Nagyváradra járnak be dolgozni. Az ingázás azonban egyre nagyobb teher számukra, mert az ellenőrzések szigorítása óta akár másfél órát is várakozniuk kell a határon.

Ezért többségüknek megfordult már a fejében, hogy adja el a magyarországi házát és költözzön vissza Romániába. Bedő polgármestere, Eszenyi Antal ismeri a problémájukat, és támogatásukról biztosította őket. „A községünkbe települt román állampolgárokkal jól megférünk, ragaszkodunk hozzájuk” – mondta az elöljáró.

Az érintettek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és beadvánnyal készülnek fordulni a magyar hatóságokhoz. Az lenne a kérésük, hogy a magyarországi lakcímkártya birtokában legyen elsőbbségük a határátkelőnél, és így ne kelljen többé várakozniuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?