Újabb két halálos áldozata van a kanyarónak

Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma, miután egy 17 éves kiskorú és egy másfél éves gyerek is életét vesztette - jelentették be kedden a hatóságok. Eddig 21-en haltak meg a betegség miatt. 

Alexandru Rafila, az egészségügyi miniszter személyes tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: a 17 éves lány nem csak kanyaróban szenvedett, hanem egyéb betegsége is volt. Rámutatott: sem a lány, sem a másfél éves gyerek nem volt beoltva kanyaró ellen.

Április 7-ig 4090 kanyarós megbetegedést jegyeztek. A járvány leginkább az ország nyugati részét érinti.

A kanyaró elleni vakcina beadatását gyermekeknek 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni a szülők egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított kampány hatására.

Az egészségügyi minisztérium kedden társadalmi vitára bocsátotta a törvénytervezetet, amely az oltást szabályozza. A tervezet nem helyez kilátásba konkrét szankciókat azon szülők ellen, akik nem gondoskodnak arról, hogy gyermeküket beoltassák.

Florin Bodog egészségügyi miniszter kedden elmondta, a most közzétett tervezetben egyelőre nem akarnak konkrét szankciókat megállapítani az oltás beadatását elmulasztó szülők ellen, mert aza cél, hogy a társadalom minél szélesebb körben elfogadja az oltástörvényt.

Hozzátette: a társadalmi vita során kiegészítik egy fejezettel, amely tartalmazni fog büntetéseket, amelyek minél nagyobb elfogadottságnak örvendenek és a gyerekek megfelelő beoltási arányát is szavatolják - mondta a miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?