Maradandó kárt tett az Aranyosban és a Marosban a zagy

Az Aranyos és Maros medrének stabilitása és morfológiája, de az ökoszisztémájuk is hosszú távra jelentősen károsult a Nugati-szigethegységben történt zagyszennyezés következtében - állítják a Román Ökologista Párt (PER) képviselői, csütörtökön közzétett közleményükben.

Egy műszaki hanyagság következtében hozzávetőlegesen 6 000 köbméternyi zagy folyt az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből az Aranyos folyóba. Az ökologisták újabb szabályozás bevezetését szorgalmazzák a környezet számára jelentős veszélyt jelentő építmények esetében, jelentősen növelni szeretnék a környezetvédelmi engedélyek, jóváhagyások kibocsátására vonatkozó illetékeket.„Ezeknek az illetékeknek arra kellene sarkallniuk a befektetőket, hogy sokkal felelősségteljesebbek legyenek a munkálatok során, amelyek hatással lehetnek a környezetre. Lehetőséget kell teremteniük a hatóságok számára, hogy hatékonyan megfigyelhessék és azonnal beavatkozhassanak, hogy megelőzhessék az ilyen jellegű baleseteket” - írja a PER.

Az Aranyos folyó vize hétfő este szennyeződött zaggyal, miután meghibásodott a Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjének szivattyúrendszere. Csütörtökön a víz- és erdőgazdálkodási minisztérium, a vízgazdálkodási igazgatóság képviselőiből és egyetemi kutatókból álló vegyes bizottság vizsgálta a Sesely-völgyi zagyszennyezés körülményeit.

A Sesely-völgyi ülepítő az abrudbányai rézbánya legjelentősebb még működő, ugyanakkor az ország legnagyobb zagytározója. 130 hektáron terül el és több millió tonna zagyot tartalmaz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?