Dragnea: remélem, nem küldi majd vissza az egységes bértörvényt Klaus Johannis

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea reméli, hogy Klaus Johannis államelnök nem küldi vissza az egységes bértörvényt és kihirdeti majd azt. 

„Én remélem, hogy nem küldi vissza, hiszen ez egy olyan törvény, amely rendet teremt a rendszerben. Egyelőre hozzuk nyilvánosságra, kezdődjön el egy komoly parlamenti vita, mert nem mondhatjuk, hogy az államfő visszaküldi, ha még be sem mutattuk neki ezt a törvényt. De érdemes biztonsági intézkedéseket foganatosítani. Szeretnénk, ha az ülésszak végéig már hatályban lenne a törvény, mert július 1-jétől egyes kategóriáknak már növekedne a bérük” – nyilatkozta Dragnea Sinaian. 

A képviselőház elnöke arról is beszélt, hogy Tudorel Toader igazságügyi minisztert nem hívták meg Sinaiara, a Szociáldemokrata Párt Országos Végrehajtó Bizottságának (CexN) csütörtöki ülésére, de a kormánykoalíciós ülésre sem, amelyre szintén aznap kerül sor. Liviu Dragnea azt is elmondta, egyelőre nem merült fel az igazságügyi miniszter felmentése, mert még szüksége van politikai tapasztalatszerzésre, de előbb-utóbb „elő kell állnia azokkal a törvényekkel, amelyeket mindenki vár”. 

Vagy mégis visszaküldi?

Lia Olguţa Vasilescu, munkaügyi és társadalmi egyenlőségért felelős miniszter azt nyilatkozta szerda este Sinaián, hogy „megérzése” szerint az államfő visszaküldi majd a parlamentnek az egységes bértörvényt. „Azt szeretném, hogy május végére a parlament elfogadja az egységes bértörvényt, hogy júniusban még legyen időnk arra, hogy még egyszer elölről kezdjük a procedúrát, hogyha Klaus Iohannis államfő elsőre nem hirdetné ki a törvényt. (...) Igen, arra számítok, hogy visszaküldi, mint a költségvetést és az összes fontos törvényünket. Nem hallottam semmi konkrét fenntartásról, ez egy megérzés” – mondta a miniszter. Vasilescu szerint a törvényt a jövő hét folyamán nyújtják be a parlamentbe. 

A szociáldemokraták Országos Végrehajtó Bizottsága csütörtökön Sinaián ülésezik. Az egységes bértörvényt Sinaián írják alá az bizottság tagjai és a koalíció vezetői - jelentette be Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?