Toader: nem kötné összeghatárhoz a hivatali visszaélést az új Btk.

Közvitára bocsátják, majd elküldik a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amelynek célja összhangba hozni a büntetőjogot az alkotmánybíróság döntéseivel - jelentette be szerdán Tudorel Toader igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy a tervezet jelenlegi formájában nem szab összeghatárt, amelytől bűncselekménynek minősül a hivatali visszaélés. 

A miniszter azt mondta, jól ismeri a szóban forgó alkotmánybírósági döntések tartalmát, hiszen ő maga is a testület tagja volt, amikor ezeket közzétették. „Én összeghatár nélkül küldöm el a tervezetet, mert az alkotmánybíróság rendelkezéseiben sem szerepel összeghatár. (...) Közvitára küldöm, majd a parlament elé kerül, nem rendelettel fogadjuk el. A jogi bizottságoknak is tárgyalniuk kell majd róla, és itt Iordache miniszter (Florin Iordache volt igazságügyi miniszter - szerk. megj.) módosíthat a szövegen, az alkotmány szabta hatáskörén belül, mert mi vagyunk a kezdeményezők, de ők a döntéshozók” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Toader. 

A tárcavezető szerint a tervezet kizárólagos célja összhangba helyezni a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartási törvénykönyvet az alkotmánybíróság döntéseivel, „sem több, sem kevesebb”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?