Kikerül a Btk.-ból az érdekellentét fogalma?

Kezdvezően véleményezte kedden a képviselőház jogi bizottsága azt a javaslatot, amely a büntető törvénykönyvben az „érdekellentét” fogalmát „a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében” kifejezésre helyettesítené. 

​A módosítás értelmében a Btk. 301-es cikkelyének címe az „érdekellentét” helyett „a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében” lesz. Az új változat kimondja, hogy egytől öt évig terjedő börtönnel és a köztisztségtől való, 3 évre szóló eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajt végre, amelynek révén a közvagyonból származó haszonhoz juttatja magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, és ezzel sérül a közösségi érdek. 

A jelenleg érvényben lévő 301-es cikkely ezzel szemben azt mondja ki, hogy egytől öt évig terjedő börtönnel és köztisztségtől való eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajt végre vagy olyan döntés meghozatalában van része, amelynek révén - közvetlen vagy közvetett módon - a közvagyonból származó haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, vagy olyan személyt, akivel az elmúlt 5 évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban volt, vagy olyan személyt, aki bármilyen természetű hasznot biztosított a számára. 

Eugen Nicolicea, a képviselőház jogi bizottságának elnöke azt mondta: a 301-es cikkely számos zavart eredményez jelenlegi formájában, mert például „az Alkotmánybíróság bírái bűnöznek, amikor megválasztják az elnöküket, a képviselők is bűnöznek az elnökük megválasztásakor, mert hiszen munkaviszonyban voltak már korábban vele. Románia államfője is bűnözik, amikor olyan tanácsosokat alkalmaz, akik azelőtt mondjuk a polgármesteri hivatalban dolgoztak vele” – magyarázta Nicolicea. 

Arra a kérdésre, hogy a köztisztviselők alkalmazhatják-e rokonaikat, Eugen Nicolicea a 21-es cikkelyre hivatkozva azt mondta: semmiféle korlátozás nincs ebben a tekintetben. A jogi bizottság véleménye alapján a képviselőház plénuma fogja megvitatni a törvénymódosító javaslatot. 

Turcan: megcsonkítják a büntető törvénykönyvet

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ „megcsonkítja” a büntető törvénykönyvet - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke, Raluca Turcan. „Úgy látom, hogy a PSD-ALDE, kézen fogva az RMDSZ-szel, nem bírja, hogy ne csonkítson még egy-egy kicsit a Btk.-n. Javíthatatlanok! Eldöntötték, hogy törlik a büntetőjogból az érdekellentét fogalmát - ezt a célt szolgálják azok a módosító javaslatok, amelyeket elfogadott a képviselőház jogi bizottsága. Amit azonban a helyébe tennének, nem több egy árnyalaknál, vagyis teljesen mindegy lenne, hogy a szabályozás létezik-e vagy sem. Konkrétan ez a 'csodálatos' többség azt javasolja, hogy többé senkit ne büntessenek meg érdekellentét vagy ehhez hasonló tettek miatt. A már nyomozás alatt álló ügyeket pedig nyugodtan ellepheti a por, mert okafogyottakká válnak" - írja Facebook-oldalán Turcan. 

Kapcsolódók

Kimaradt?