Johannis: „a NATO azt is jelenti, hogy Románia”

A közös védelmi rendszer, ma inkább mint bármikor, annak a tudatosítását jelenti, hogy az egyes országok védelme hatékonyabban biztosítható együtt, mint külön-külön - hangsúlyozta Klaus Johannis államfő a NATO romániai napja alkalmából vasárnap küldött üzenetében.

„Április első vasárnapján minden esztendőben annak évfordulóját ünnepeljük, hogy Románia csatlakozott a történelem legerősebb politikai-katonai szövetségéhez, egy elv- és értékközösséghez, amelyben kiemelt helyet foglal el a demokrácia és a jogállam tisztelete. (...) A román állampolgárok számára a NATO a nemzeti identitás részévé vált” - mondta üzenetében az államfő.Kifejtette: Románia külpolitikája az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerségre, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való tartozásra épül. „A közös védelmi rendszer, ma inkább mint bármikor, annak a tudatosítását jelenti, hogy az egyes országok védelme hatékonyabban biztosítható együtt, mint külön-külön. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezte folyamatosan alkalmazkodik a nemzetközi biztonsági környezethez, miközben megőrzi értékeit és alapcélkitűzéseit” - jelentette ki Johannis.

Emlékeztetett: a NATO varsói csúcsértekezlete a keleti szárny kollektív védelmének megerősítéséről döntött. „A NATO varsói csúcsértekezlete a keleti szárny kollektív védelmének megerősítéséről döntött, hogy egyidőben fejtse ki elrettentő és védelmi hatását, miközben nyitott marad minden olyan partner irányában, aki osztja az euroatlanti közösség értékeit” - tette hozzá Johannis.

Az államfő azt mondta: Románia nemzeti össztermékének két százalékát fordítja védelmi kiadásokra és ezzel is bizonyítékát adja annak, hogy vállalt kötelezettségeit betartja. Rámutatott: a román katonák szövetségeseik oldalán jelen vannak a nemzetközi hadszíntereken. Ez nem csak azt jelenti, hogy „Románia a NATO tagja”, hanem azt is, hogy a „NATO azt is jelenti, hogy Románia” - hangsúlyozta üzenetében Klaus Johannis államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?