Ennyibe kerül Romániának a NATO-tagság

Románia 2016-ban 10,78 milliárd lejt – mintegy 2,65 milliárd dollárt – költött védelemre. A lakosonkénti költségeket számítva az ország az utolsók között van a NATO-tagállamok között a katonai szövetség statisztikái szerint. Idén Románia növeli a védelmi kiadásait.

Az idei év az első, amikor Románia a bruttó nemzeti össztermékének (GDP) 2 százalékát fordítja védelemre. Tavaly ez az összeg a GDP 1,4 százalékának felelt meg, az ország 2016-ban 2,58 milliárd dollárt fordított katonai célokra. Az eddigi csúcsot a védelmi költségek 2014-ben érték el, amikor csaknem 2,7 milliárd dollárt fordítottak erre a célra.

Tavaly mindössze négy NATO-tagállam tartotta tiszteletben azt a tagsággal járó kötelezettséget, miszerint a bruttó nemzeti összterméknek minimum a két százalékát kell védelemre fordítani.

A kiadások terén messze az Egyesült Államok vezetett, amelyek bruttó nemzeti össztermékük 3,61 százalékát fordították védelemre. Görögország 2,36 százalékkal a második helyen áll, a Észtország a harmadik 2,18 százalékkal, majd Nagy-Britannia és Lengyelország következik 2,17, illetve 2,01 százalékkal.

Románia személyzeti költségekre költ a legtöbbet

Konkrét összegekben kifejezve, az Egyesült Államok több mint 664 milliárd dollárt költött tavaly védelemre, majd – jócskán lemaradva – Nagy-Britannia következik közel 57 milliárd dollárral, Franciaország pedig 44,2 milliárd dollárt költ ilyen célra, megelőzve Németországot, amely 47,4 milliárd dollárt szánt védelemre.

Románia 10,78 milliárd lejjel a sereghajtók között van. A lakosonkénti költségeket számítva is a kullogók között található: összesen évi 121 dollárt költ katonai kiadásokra. Ennél kevesebbet csak Albánia és Bulgária fordított védelemre, 50, illetve 102 dollárt lakosonként. A lista túlsó végén az Egyesült Államok áll, 1877 dollárral, majd Norvégia következik, 1399 dollárral, a harmadik helyet pedig Nagy-Britannia foglalja el, 907 dollárral

A NATO-tagországok védelmi költségei 2016-ban összesen 921,749 dollárra rúgtak. Ez meghaladja a 2015-ben NATO-szinten elköltött 891,749 milliárd dollárt.

A Románia által védelemre költött összegek 20,4 százalékát felszerelések vásárlására költötték. Ez valamivel meg is haladja a NATO által előírt 20 százalékos szintet. Ezzel Románia a kilencedik helyet foglalja el a tagállamok sorában.

Személyzeti költségekre Románia az összegek 64,33 százalékát fordította, az infrastruktúra 2,81 százalékot emésztett fel, 12,45 százalékot pedig más költségekre, fenntartásra, kutatásra és fejlesztésre ruházott be.

Összehasonlításként: az Egyesült Államok a védelemre fordított pénzeknek mindössze a 36,68 százalékából fedezi a személyzeti költségeket, a felszereltségre több mint 25 százalékot költ, az infrastruktúrára 1,43, egyéb költségekre pedig 36,86 százalékot különített el.

63 ezer katona

Romániában a katonai személyzet 63 ezer fős. A NATO-tagországokon belül a legtöbb katonával – 1,3 millióval – az Egyesült Államok rendelkezik. A második helyet viszont 380 ezer fővel Törökország foglalja el, Franciaországban pedig 209 ezer katona van. A dobogóról 182 ezer illetve 176 ezer katonával lemaradt Olaszország és Németország.

Nemzetközi szinten Románia ott van a NATO „Resolute Support” néven ismert afganisztáni akciójához hozzájáruló 39 ország között. Az akcióban 588 román katona vesz részt. Románia 56 katonával jelen van a koszovói békemisszióhoz hozzájáruló 31 ország között is.

Dicséret a főtitkártól

Románia NATO-beli tevékenységéről a katonai szövetség éves jelentése alkalmából tartott sajtóértekezlete alkalmával Jens Stoltenberg főtitkár igen elismerően nyilatkozott. Elsősorban azt emelte ki, hogy Bukarest döntése értelmében 2017-ben a bruttó nemzeti össztermék 2 százalékát fordítják védelemre. Ugyanakkor nagyra értékelte a deveselui Aegis Ashore rakétapajzs üzembe helyezését és a NATO fennhatósága alá történő helyezését. Mindez jelentősen megnöveli a NATO rövid- és közép-hatótávolságú rakéták elleni védelmi rendszerét.

Az elmúlt év folyamán a NATO harci repülőket is állomásoztat Romániában. A katonai szövetség ugyancsak tavaly határozott arról, hogy rotációs rendszerben jelen lesz a Fekete-tenger övezetében. A NATO tavaly óta soknemzetiségű dandárt is állomásoztat Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?