Elfogadta a kormány a 2017-2018-ra szóló egészségügyi programokat

Elfogadta a kormány a 2017-2018-ra vonatkozó országos egészségügyi programot. Az egészségügyi minisztérium 2017. április 1-jétől kezdve 15 országos, a közegészségügyre nézve átfogó hatású programot finanszíroz és bonyolít le - közli a kormány sajtóirodája.

Az idézett forrás szerint az április elején életbe lépő programok a következő területeken valósulnak meg: oltás; fertőző betegségek ellenőrzése; HIV-fertőzés terjedésének ellenőrzése; tuberkulózis megelőzése és ellenőrzése; az orvosi ellátás során fellépő fertőzések és mikrobiális ellenállás ellenőrzése; az antibiotikumok használatának monitorozása; az élet- és munkakörülmények okozta kockázati tényezők feltérképezése; a vérátömlesztések biztonsága; rákszűrés; pszichés betegségek megelőzése; szervátültetések; endokrinológiai betegségek; ritka betegségek gyógyítása; országos adatmenedzsment; egészségügyi helyzet felmérése, nevelés; az anya és gyermeke egészsége.

A közlemény leszögezi, hogy az országos közegészségügyi programokat a szaktárca finanszírozza, más források, például szponzori támogatások mellett. Az Országos Egészségügyi Pénztár ugyanakkor 14 kezelési programot is finanszíroz és lebonyolít majd, többek között a szív- és érrendszeri, onkológiai betegségek, hallókészülékek beültetése, cukorbetegség, neurológiai betegségek, hemofília, ritka betegségek, szellemi fogyatékosság, endokrinológiai zavarok, ortopédia, szervátültetések, veseelégtelenség, májelégtelenség terén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?