Katolikus gimnázium: rendkívüli tanácsülést hívna össze az RMDSZ

A marosvásárhelyi városi tanács RMDSZ-frakciója kezdeményezi, hogy rendkívüli tanácsülésen döntsenek a Római Katolikus Teológiai Líceumot is magába foglaló iskolahálózat véglegesítéséről – olvasható az RMDSZ hírlevelében.

A közlemény szerint a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetőtanácsa kedden döntött az önkormányzat által korábban elküldött iskolahálózatról, amelynek eredményeként nyolc tanintézet, köztük a Római Katolikus Teológiai Líceum és a Református Kollégium sem kapta meg az úgynevezett „aviz conformot”, azaz a  jóváhagyási nyilatkozatot.

Az iskolahálózat végelegesítéséről a helyi tanács dönt, és ez a döntés az RMDSZ álláspontja szerint ez nem tűr további halasztást. Mivel a tanfelügyelőségi döntést írásos formában csak a szerdán véglegesítették, és csak csütörtökön iktatták a polgármesteri hivatalnál, így procedurális szempontból a frakciónak nem maradt elég ideje egy sürgősségi határozattervezet benyújtására. Ezért kezdeményezik, hogy a következő hétre hívjanak össze rendkívüli tanácsülést, amelynek első napirendi pontja az iskolahálózatról szóló határozattervezet.

„A magyar közösség számára a katolikus iskola sorsa egy olyan ügy, amelynek megoldása minden egyéb politikai és adminisztratív döntést felülír. Éppen ezért határoztunk úgy, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ frakció nem vesz részt a mai tanácsülésen. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy ez nem valami ellen, hanem valami mellett szól, konkrétan a magyar közösség jogos igénye mellett” – olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?