Állást foglalt a falopáskért borsos büntetéseket kiszabó rendeletről az RMDSZ

A képviselőház mezőgazdasági szakbizottsága kedden tárgyalta az erdészeti kihágásokért kiróható bírságokra vonatkozó törvénytervezetet - olvasható az RMDSZ közleményében.

A szakbizottságban február végén fogalmazódott meg egy meghallgatás során, hogy el kellene törölni az előző kabinet sürgősségi kormányrendeletét, amely borsos büntetéseket szab ki, és egy új jogszabályban kellene szabályozni a szankciókat. Itt olvashatja, mire hivatkozva szeretnék eltörölni a sürgősségi kormányrendelelet.

„Meg kell teremteni egy egyensúlyt az erdészeti kihágások során kirótt büntetések esetében, hiszen túlzások tapasztalhatóak egy –egy jogsértés szankcionálásában. Az RMDSZ továbbra is azt szorgalmazza, hogy az erdészeti kihágásokért kiróható büntetésekre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet vitáján az elsődleges szempont az illegális fakitermelés megállítása és azok megfelelő szankcionálása kell, hogy legyen” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. 

Korodi elmondta, jelenleg az erdészeti kihágásokra vonatkozó büntetéseket illetően két jogszabálytervezet van a parlamentben, most csak az egyik törvénytervezetet tárgyalják, és három hét múlva kerül sor a szakértői kormány sürgősségi rendeletének törvényi szintre való emelésére. A Hargita megyei törvényhozó hangsúlyozta, megoldást kell találni ezeken a vitákon az erdőkből törvénytelen kitermelésnél használt, a levontatáshoz szükséges járművek kérdésére, mert a mostani elfogadott rendelkezések visszaélésre adhatnak okot. A szakbizottsági ülésen Magyar Lóránt Szatmár megyei képviselő volt jelent és tartotta fent az RMDSZ álláspontját.

„A szakértői kormány sürgősségi kormányrendelettel emelte meg az erdészeti kihágások esetében kirótt bírságok értékét 2016-ban, ez számos elégedetlenséget váltott ki, hiszen amellett, hogy sok szempontból kifogásolható volt a büntetés, sok esetben technikai hibákért is jóval nagyobb büntetéseket írt elő, mint akár falopásért. A jelenlegi tervezet csökkenti és ugyanakkor egyensúlyt hivatott teremteni az indokolatlanul nagy bírságok értékei között” – mutatott rá Magyar Lóránd.

Hozzátette, a tervezet bizottsági vitája során kiküszöböltek pár ésszerűtlen előírást is. Elmondta, míg jelenleg a hatályban lévő törvény az erdészeti hivatal vezetőjét bünteti bármilyen törvénysértés esetén, a szakbizottsági vita során változtattak ezen az előíráson, így a büntetést nem az erdészeti hivatal alkalmazottja, hanem amennyiben állami tulajdonban van az erdőterület, akkor az azt kezelő illetékes intézménynek vagy az erdészeti kivatalnak kell kifizetnie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?