Nagy durranás volt: Hargita megyei újságírók lövöldöztek

A román rendőrség március 25-én ünnepli a napját, ennek alkalmából kedden a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség nyílt napot tartott a sajtó munkatársai, valamint a rendőrségen kívüli állami intézmények számára. A sajtókupáért 18 Hargita megyei újságíró ragadott fegyvert.

Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő – aki egyébként rendszeresen nyilatkozik a Maszolnak is – fogadott kedd délelőtt Csíkszeredában, a rendőrség székhelyén. Emlékeztetett, hogy a nyílt napokat minden évben megszervezik a sajtó számára is, de rég történt olyan, hogy az érdeklődők ilyen nagy számban jelenjenek meg az eseményen.A rendőrség autóival a szeredai fürdő, vagyis Szécseny felé vettük az irányt, itt található ugyanis a Hargita megyében megmaradt kevés gyakorló lőtér közül az egyetlen csíkszeredai. Miközben lélekben arra készültünk, hogy sokan életünkben először sütünk el fegyvert, valamivel odébb a csendőrség gyakorlatozott gépfegyverekkel. A helyszínen volt természetesen egy mentőautó is, de szerencsére nem volt szükség rá.

Az újságírók közül heten nők és tizenegyen férfiak voltak. Nemcsak Csíkszeredából, hanem Gyergyószentmiklósról és Székelyudvarhelyről is érkeztek kollégák.Első körben három próbalövést adhattunk le, ezekkel az volt a cél, hogy hozzászokjunk a pisztolyok használatához. Ezt követően pedig újabb hat golyót kaptunk, és ekkor már azért lőttünk, hogy minél több pontot szerezzünk. Jelen sorok szerzője az első három próbalövéssel (amelyek egyébként élete első lövései voltak) mindannyiszor eltalálta a céltáblát.

A fegyverhasználatban segédkező katona meglepően jó oktató volt, részletesen elmagyarázta a helyes testtartást, illetve a pontos célzás módját. Ennek köszönhetően a Maszol munkatársának egy alkalommal a tábla közepét is sikerült eltalálnia. Két másik lövése a külsőbb körökbe talált, három lövése viszont mellément. Az oktatóm szerint azért, mert az első lövések után elsiette a műveleletet.A hölgyek között az első helyen Máthé-Háromszéki Eszter, a Hargita Népe napilap munkatársa végzett, ő megvédte tavalyi első helyezését. Második helyezett Fodor Zsuzsánna, a Hargita stúdió operatőre, míg a harmadik helyezett Iszlai Katalin, a Csíki Hírlap munkatársa lett.

A férfiak között első helyezést ért el Ferencz Hunor, a Hargita stúdió operatőre, holtversenyben második lett Barabás Ákos és Fazakas Lászó, a harmadik helyet Jánosi András érte el, utóbbiak az Udvarhelyi Híradó munkatársai.

A lövöldözés után Gheorghe Filip megkínálta az újságírókat saját készítésű diópálinkájával. Kiderült az is, hogy a rendőrségnél nem nagyon tartják a böjtöt, mivel virslit, forralt bort és meleg teát is felszolgáltak. Ezt követően minden résztvevő emléklapot és emlékérmet kapott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?