Online ügyintézési robbanásra számíthatnak a Hargita megyeiek

Egyetlen platformra sűríti össze a megyében elérhető online ügyintézési rendszereket Hargita Megye Tanácsa. A korábban elindított, mára kibővült és megújult lendülettel felkarolt www.e-szolgaltatasokhr.ro ügyfélkapunak köszönhetően a lakosok láthatják a mezőgazdasági javaik lajstromát, törleszthetik helyi adójukat, online előjegyeztethetnek és kitölthetnek formanyomtatványokat.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke hétfőn sajtótájékoztató keretében ismertette az online ügyintézés Hargita megyei mérföldkövének számító portált, illetve az azt létrehozó szándékot. A megyei tanács e-közigazgatást szolgáló korábbi beruházásának köszönhetően a megye 45 településén elérhetővé vált a szolgáltatás, de mindeddig nem alkalmazták különösebben.

A megyei tanácsnak sikerült együttműködést kötnie a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséggel (APIA), a Hargita Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatallal, a Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatósággal és a Cégnyilvántartó Hivatallal, és ezen intézmények az utóbbi hónapok során a szükséges adatok többségét feltöltötték. Ez tette lehetővé, hogy mára már jól használható a rendszer.

„A lakosoknak csupán regisztrálniuk kell, és az adatlapjukon láthatják többek között a földterületeik méretét, rendeltetését, a bejelentett állatállományát, az ingatlan javait, az utánuk fizetendő helyi adó mértékét, utóbbit pedig online törleszthetik is” – részletezte Barti Tihamér.

Az ügyfélkapunak öt szempontból is kulcsszerepe van: egyik a mezőgazdasági regiszter (gazdalajstrom), másik az online adó- és illetékfizetés, harmadik a polgármesteri hivatalokba történő online előjegyzés (polgármesterhez, alpolgármesterhez, jegyzőhöz), negyedik az online dokumentumokhoz való hozzáférés (urbanisztikai engedélyek letöltése/kitöltése stb.), ötödik pedig a Digitális Hargita névre keresztelt szolgáltatás.

 Utóbbi teljesen új és folyamatosan bővül, célja egy helyre gyűjteni valamennyi, Hargita megyében működő online ügyintézési rendszert, és átirányítani a felhasználót azok platformjára. A prefektúra és a munkaerő-elhelyező ügynökség egyes szolgáltatásai már szerepelnek az összesítőben, Barti Tihamér pedig kéri a közintézményeket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez a lista bővítése céljából.

Kapcsolódók

Kimaradt?