Legyél nyomozó, azonosítsd a tettest! - nyílt napokkal csalogat a csíkszeredai Sapientia

A Sapientia EMTE csíkszeredai kara minden évben megszervezi a középiskolások számára a nyílt napokat. Idén márciusban három egymást követő hétvégén várják az egyetem iránt érdeklődőket, akik megtapasztalhatják, hogy milyen kutatómunka folyik, de azt is, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

Az Sapientia elsődleges célja az, hogy lehetőséget teremtsenek a középiskolás, főként az érettségi vizsga előtt álló diákok számára, hogy betekintést nyerjenek az egyetem működésébe, a képzési kínálatba és a diákéletbe. Az egyetem különböző kommunikációs eszközökön (honlap, felvételi tájékoztató) keresztül részletes információt közöl, de a személyes tapasztalatszerzést is támogatják. 

Az első nyílt napon, szombat délelőtt 10 órától kezdődően a gyergyószentmiklósi, a maroshévízi és a csíkszeredai iskolás csapatokat várják a génsebészeti, a környezetmérnöki, a turisztikai mérnök-menedzser, a marketing, a humánerőforrás, az élelmiszeripari mérnöki, valamint a humán szakcsoport foglalkozásaira. 

A génsebészeti kar a következő felhívással csalogatja a diákokat: „Vegyél részt egy bűnügyi vizsgálatban, és segíts a helyszínelés során talált minták DNS profilelemzése alapján azonosítani a tettest!” A foglalkozás során a DNS-fingerprinting módszerhez hasonlóan, DNS-minták agaróz-gélelektroforézzisel való elválasztásával és UV-fényben való vizualizálásával, illetve a kísérlet on-line szimulációjával keresik a rejtély megoldását. A legügyesebb DNS-nyomozók a génsebészet szakmai napján vehetnek részt a Biomérnöki Tanszék laboratóriumaiban.

A környezeti térképezésen egyszerű és kreatív adatgyűjtési módszerekkel mérik fel a létesítmény környezeti mutatóit az egyetem egyik épületrészében. A környezeti adatok gyűjtésének egyszerű és kreatív módszereit alkalmazzák, felmérik és kiértékelik a környezeti mutatókat, javaslatokat fogalmaznak meg a javításukra. Az öko-térképezés eredeti és egyszerű eszköz a környezettudatos mindennapokhoz munkahelyünkön és otthonunkban. Ennek segítségével felismerve és kezelve a problémákat, csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat – áll a felhívásban. A legjobb csapatok környezetmérnöki laboratóriumi- és terepgyakorlaton vehetnek részt.

A turisztikai mérnök-menedzser szak tevékenysége során a résztvevők menedzsment és stratégiai készségeit mérik fel. Recepciót, szobákat vagy apartmanokat, szórakozó helyiségeket kell „építeniük”, megfelelő személyzetet kell alkalmazniuk, és minőségi szolgáltatásokat biztosítaniuk. Kiegészítő programként turisztikai kvízjáték is lesz. A legsikeresebb menedzserek a Hallgatói Önkormányzat rendezvényein próbálhatják ki szervezői képességeiket.

A marketing szak foglalkozásain 60 márkát bemutató interaktív játékot szerveznek. Az érdeklődők megismerkedhetnek a márkák személyiségével, hogy milyen emberi tulajdonságokkal ruházzák fel azokat a vásárlók
A humánerőforrás szakon a jó emberismerőket keresik, aki képes meglátni a lényeget, belát az álarcok mögé és jól tud kommunikálni. 

Az élelmiszeripari mérnöki szak foglalkozásán a természetes eredetű színezékek alkalmazásait mutatják be, illetve azok kémiai szerkezetét, technológiai tulajdonságait. 

A humán szakcsoport foglalkozásain egy virtuális faluban, tengerparton vagy síüdülőben sétálva magyarul és 11 más nyelven ismertetik meg a turisztikai látványosságokat. Egy másik játékban pedig arra kapnak választ az érdeklődők, hogy miként teremtjük meg nyelvi világunkat. Hogyan gondolkodunk a minket körülvevő világról, miként kategorizáljuk azt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?