Vádat emeltek a párizsi ékszerek romániai réme ellen

Bíróság elé állítják a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei George Ploscarut, akit azzal vádolnak, hogy 5,2 millió euró értékű ékszereket rabolt a svájci De Grisogono ékszerészet párizsi bemutatóüzletéből. Ploscaru mellett két másik személy szervezett bűnözői csoport létrehozása, lopás és informatikai rendszerbe való illegális belépés miatt áll bíróság elé.

Gigi-Dănuţ Neguţ jelenleg hatósági felügyelet alatt áll, őt információk eltitkolásával vádolják. A másik vádlott jelenleg szabadlábon van, Andrei Munteanu informatikai rendszerbe való illegális belépés és titkos munkahelyi információk megosztása miatt áll bíróság elé - írja a DIICOT közleménye.

A vádirat szerint 2016. november 15-e és 2016. december 30-a között George Ploscaru más nemzetiségű társakkal egy bűnözői csoportot hozott létre, azzal a céllal, hogy kiraboljanak Franciaországban egy svájci tulajdonban álló ékszerüzletet.

Kicserélte a dobozokat

"George Ploscaru becsüsként mutatkozott be 2016. december 30-án a párizsi ékszerüzletben, és érdeklődést mutatott két nyers gyémánt, valamint két drágaköves gyűrű megvásárlása iránt. Az eladó egy dobozba helyezve adta Ploscaru kezébe az 5,2 millió eurót érő ékszereket, ő pedig kicserélte egy másik, hasonló dobozra, és azt adta vissza a kereskedőnek" - olvasható a DIICOT közleményében.

Az ellopott ékszereken George Ploscaru bűntársaival, két szerb állampolgárral osztozott. Ploscarunak egy gyűrű és az egyik nyers gyémánt maradt. A vádlottnak sikerült eladnia a nyers gyémántot egy izraeli állampolgárnak. A gyűrűt Romániába hozta, ahol megpróbálta értékesíteni, sikertelenül.

A kazánházba rejtette el a zsákmányt

Az 1,734 millió euró értékű gyűrűt végül egy barátjánál, Gigi-Dănuţ Neguţnál helyezte biztonságba január 12-én éjjel. A vádirat szerint a férfi az ingatlan hőközpontjába kísérte a házkutatásra érkező rendőröket, akik egy fémdobozban megtalálták a lopott gyűrűt.

Romániába való beutazása előtt Ploscaru arra kérte a Henri Coandă repülőtér határrendészeténél dolgozó Andrei Munteanut, ellenőrizze le, hogy nemzetközi körözöttként szerepel-e az adatbázisban, hiszen a lopást követően a francia hatóságok már beazonosították az elkövetőt.

Munteanu - munkaidejének lejártával - leellenőrizte az adatbázisban, hogy Ploscaru ellen nem adtak ki nemzetközi körözési parancsot, így a férfi beutazhatott Románia területére. Az ügyet a Prahova megyei törvényszék tárgyalja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?