Johannis: a többsebességes Európa csak egy átmeneti állapot lehet, nem célkitűzés

Klaus Johannis államfő szerint a többsebességes Európa ma is valóság, de ez csak átmeneti állapot lehet, nem a megújuló Európai Unió távlati célkitűzése, kivétel és nem szabály.

Az uniós állam- és kormányfők értekezletére induló elnök csütörtöki bukaresti sajtótájékoztatóján ismertette, milyen álláspontot képvisel majd a Brexit utáni EU jövőjéről szóló, Nagy-Britannia nélkül tartandó pénteki informális tanácskozáson.

„Románia egy erős, egységes és szolidáris Európában hisz, az unió megerősödését pedig a 27 tagállamnak együtt kell elérnie” – szögezte le. Hozzátette: Bukarest nem támogatja a két- vagy többsebességes vagy koncentrikus körökből álló Európa gondolatát.

Az EU jövőjéről szóló vita kapcsán az államfő megjegyezte, ennek kiindulópontja az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude-Juncker által ismertetett Fehér Könyv lesz, amely öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az integráció jövőbeli fejlődési irányáról. „Még nem vagyunk a döntéshozási szakaszban, és korántsem biztos, hogy kiválasztjuk majd valamelyiket az öt forgatókönyv közül. Ezek egyelőre csak az EB elnökének az elképzeléseit vázolják, lehetséges, hogy a tárgyalások során - és biztosítom önöket, hogy több tárgyalásra kerül majd sor nem csak itthon, hanem Brüsszelben is - felmerül majd egy újabb forgatókönyv, amely alkalmasabbnak, könnyebben kivitelezhetőnek fog bizonyulni” – tette hozzá Johannis.

Az államfő csütörtökön és pénteken részt vesz az Európai Tanács brüsszeli ülésén, amelynek középpontjában gazdasági kérdések állnak, ugyanakkor a migrációról, a külső biztonságról és védelemről is szó lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?