Ana Birchall: Bukarest számára nélkülözhetetlen az EU

Románia számára nélkülözhetetlenné vált az Európai Unió, amelynek világpolitikai szerepét tovább kell erősíteni - jelentette ki Ana Birchall európai ügyekért felelős miniszter.

A tárcavezető a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által szerdán bemutatott, az Európai Unió jövőjéről szóló úgynevezett Fehér Könyvével kapcsolatban fejtette ki álláspontját. Mint mondta, Románia nem támogathat egy több sebességű Európai Uniót, mert az felerősíti a tagállamok közötti gazdasági, társadalmi szakadékokat, így például az eurózóna és az azon kívüli térség, valamint a Nyugat- és Kelet-Európa közötti különbségeket.„Egyetértünk azzal, hogy át kell alakítanunk az uniós intézményeket, de ezért nem szabad feláldozni az európai közösség egységét” - mondta Birchall, akit a román külügyminisztérium csütörtöki közleménye idézett. Úgy vélte, hogy az EU-t sújtó válságok áthidalása érdekében megkülönböztetés nélkül kellene mélyíteni az európai integrációt, és erősíteni kell az uniós polgároknak a közös Európa projektje iránti bizalmát.

Birchall szerint a Juncker által felvetett öt forgatókönyv nem meríti ki az összes lehetőséget, és a vita során felmerülhetnek más gondolatok is, amelyeket akár éppen Románia kezdeményezhet. Jelezte, hogy Románia részt kíván venni a vitában.

Klaus Johannis román elnök már szerdán kijelentette, hogy Románia határozottan ellenzi a koncentrikus körökből álló, többsebességes Európát. Úgy vélte, ha ilyen elvek mentén szerveznék újjá az uniót, az valójában az európai projekt szétesését jelentené. Johannis megerősítette: Románia konszolidált, egységes és befogadó Európát akar, és továbbra is stratégiai célja a teljes uniós integráció.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?