FRISSÍTVE: Államtanácsossá nevezték ki Borbély Lászlót

FRISSÍTVE: Sorin Grindeanu miniszterelnök kinevezte tanácsadó testületének államtanácsosi rangú tagjává Borbély Lászlót, az RMDSZ volt politikai alelnökét - közölte az Agerpres hírügynökség.  A kormányfő döntése hétfőn jelent meg a Hivatalos Hözlönyben.

Borbély László több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ Maros megyei képviselőjeként tevékenykedett a bukaresti parlamentben, a 2012-2016-os ciklusban a képviselőház külügyi bizottságának elnöke volt, korábban a területfejlesztési, majd a környezetvédelmi minisztériumot vezette. A 62 éves politikus a tavaly decemberi parlamenti választásokon már nem indult újabb képviselői mandátumért.

Az RMDSZ más ismert politikusai is vállaltak már korábban tanácsadói szerepet a román elnöki vagy miniszterelnöki hivatalban. 2013-ban Victor Ponta akkori kormányfő személyes kisebbségügyi tanácsadójává nevezte ki Frunda György volt szenátort, az RMDSZ egy másik közismert politikusa, Eckstein Kovács Péter pedig Traian Basescu akkori államfőtől kapott 2009-ben elnöki tanácsosi tisztséget, amelyről 2011 szeptemberében önként mondott le, miután a verespataki bányaprojekt ügyében nem tudott azonosulni az államfő álláspontjával.

FRISSÍTÉS: Borbély László a Maszolnak elmondta, kinevezése nem politikai, hanem szakmai alapon történt, és a poszt elfogadása előtt konzultált az RMDSZ vezetőivel is. „Az RMDSZ és a kormánypártok közötti parlamenti együttműködés nem befolyásolta a miniszterelnök döntését” – magyarázta. Hozzátette, a fenntartható fejlődéssel foglalkozik majd a kormányfő kabinetjében.

A politikus emlékeztetett arra, hogy évek óta foglalkozik behatóan a fenntartható fejlődés kérdésével, a BBTE meghívott tanáraként előadásokat is tart a témakörről. Felidézte, hogy kezdeményezésére egy külön albizottságot hoztak létre a képviselőházban, amely ezzel a területtel foglalkozott. Emellett a parlament tavaly áprilisban egy nyilatkozatot is elfogadott a fenntartható fejlődésről és az Agenda 2030-ról. E nyilatkozat előirányozta egy kormányzati tárcaközi testület létrehozását, amely egybefogja mindazt a tudást, ami a fenntartható fejlődés terén felhalmozódott Romániában. 

"Ennek a koordinációs tanácsnak a törvényi háttere is létezik már, de azóta sem hozták létre. A miniszterelnök azzal bízott meg, hogy hozzam létre ezt a testületet" – mondta Borbély László.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?