Băsescu: vannak ügyészek, akik hamis bűnügyeket gyártanak

Akármit is mond Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, vannak bőven olyan ügyészek, akik hamis bűnügyeket gyártanak - jelentette ki csütörtök este Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke. 

„Akárhogy is tagadja Kövesi, számos lehetőség van hamis bűnügyet gyártani és ezt jól bizonyítja ennek a Negulescu ügyésznek az esete” – nyilatkozta Băsescu a Románia tévében. A PMP elnöke több ügyészt is felsorolt, akik bűnügyeket hamisítanak. 

„Azért nagy arcátlanság, hogy ilyeneket mondjál, amikor a Negulescu esetét az egész ország ismeri. De én még mondok bűnügyeket hamisító ügyészeket: Roşu ügyészasszony az Országos Korrupcióellenes Ügyészségtől, vagy Sutima ügyészasszony és Petrescu ügyészasszony a főügyészségtől. Semmi fenntartásom nincs, hogy kijelentsem több Negulescu-féle van a rendszerben” – tette hozzá Băsescu. A PMP vezetője szerint Kövesinek meg kell értenie, hogy „hibás álláspont a DNA-nál és az ügyészségen lévő szenny további takargatása”. 

„Én vállalom, hogy meg akartam erősíteni az erőszervezeteket. Gyerekség lenne, hogy azt mondjam, hogy nem akartam. Nem váltottam le időben az embereket. Kövesinek elég lett volna két mandátum a főügyészégen és hat év után le kellett volna váltanom Coldeát is. Túl fiatalok voltak és a hatalom, a hataloméhség eltorzította őket” – mondta Băsescu. Emlékeztetett: a DNA kiértékelőjén egyetlen ügyész sem beszélt az alapvető emberi jogokról. Arra számított - mondta - hogy a kiértékelőn az ügyészek kiállnak amellett, hogy a Btk.-t összhangba kell hozni az alkotmánnyal, amellyel több mint 50 pontban ütközik. 

Egy ügyész nem hamisít bűnügyeket, nincs titkos megbízása és nem vesz részt a politikai játszmákban - nyilatkozta csütörtökön Laura Codruţa Kövesi, a DNA évértékelőjén. 

Kapcsolódók

Kimaradt?