SRI: nincs semmilyen titkos megállapodásunk a DNA-val

Nincs érvényben semmilyen megállapodás a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között – közölte csütörtök este a SRI szóvivője.

Ovidiu Marincea arra reagált, hogy az utóbbi hetekben a két intézmény összefonódásait leleplező írások jelentek meg a hazai sajtóban, több politikus – köztük az RMDSZ elnöke – pedig veszélyesnek nevezte ezt a jelenséget. Szerdán például a luju.ro tett közzé egy dokumentumot, amely a portál szerint azt bizonyítja, hogy a SRI és a legfőbb ügyészség (amelynek egyik részlege a DNA) 2009-ben megállapodást írt alá a bűnüldözés terén történő együttműködésről.

A SRI szóvivője a News.ro-nak megerősítette, hogy a titkosszolgálat korábban több intézménnyel is „teljesen törvényes” megállapodást kötött, ezek többsége azonban egy tavaly márciusi alkotmánybírósági határozat kiközlése, illetve az új büntető törvénykönyv és büntető perrendtartás hatályba lépése óta érvényét vesztette.

Marincea emlékeztetett, hogy a taláros testület döntése szerint a SRI csak nemzetbiztonsági megfigyeléseket és lehallgatásokat végezhet, és leszögezte, hogy nincs semmilyen egyezségük a DNA-val. A még érvényben lévő megállapodásokról megjegyezte, ezek titkosak, mert SRI által bírói engedéllyel végzett megfigyeléseket és lehallgatásokat szabályozzák.

A szóvivő leszögezte azt is, hogy a SRI alkalmazottai soha nem vettek részt aktívan a bűnügyek feltárásában: nem hallgattak ki személyeket, nem állítottak össze nyomozati anyagot. „A mi feladatunk ma is és a múltban is a bűnüldöző szervek információkkal történő ellátása volt, és a tavalyi alkotmánybírósági határozat előtt megfigyeléseket is végeztünk. Jelenleg azonban már csak nemzetbiztonsági ügyekben végezhetünk ilyen tevékenységet” – mondta Marincea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?