The Times: leszámolásra használják a korrupcióellenes küzdelmet Romániában

A korrupcióellenes fellépést politikai leszámolásra használják Romániában, és ezt Nagy-Britanniának nem lenne szabad támogatni – írja a "Románia, az EU törvényen kívüli országa" című vezércikkében a The Times.

A szerző, Roger Boyes szerint a leszámolások hátterében a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) állhat, amely nehezen tud lemondani elődje, a hírhedt Szekuritáté munkamódszereiről.

A cikkíró emlékeztet arra, hogy a SRI hatalmas adatbázist gyűjtött össze a különböző kormányzati intézmények alkalmazottairól; a szolgálat céljai átláthatatlanok, az ellenőrzésére szolgáló mechanizmusok.

Roger Boyes szerint a korrupcióellenes ügyészséggel való szoros együttműködése révén a SRI egyre intenzívebben van jelen az emberek mindennapi életében: a DNA-val együtt telefonokat hallgat le, őrizetbe vételeket hajt végre.

A cikkíró ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy a korrupcióellenes fellépés az EU és az Egyesült Államok bírálataira érkezett válaszként stratégiai cél Romániában.

„Az ezekben a napokban tüntető romániaiak egyetértenek ezzel a céllal, és dühösek a Grindeanu-kormányra, mert rendeletben mentesítette a bűnvádi felelősség alól a Szociáldemokrata Párt (PSD) csúszópénzt elfogadó tagjait” – olvasható a Mediafax által idézett vezércikkben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?