Keresik az év családorvosát a Kárpát-medencében – jelölj te is

Február végéig várják még a javaslatokat az Év családorvosa a Kárpát-medencében díj jelöltjeire.

A díjat a 2016. évben kiemelkedő tevékenységet nyújtó családorvosnak ítélik oda a kurátori jelölés és lakossági szavazat alapján, határon innen és határon túl, régiónként egy-egy családorvosnak. A szakmai vagy civil szervezetek a szakmai jelölőlap segítségével terjeszthetik fel javaslataikat itt.

A hírek zöme arról szó, hogy az egészségügyben milyen rossz állapotok uralkodnak, hogy az orvosok hálapénzt kérnek a betegtől, arról már kevésbé, hogy sok lelkiismeretes orvos is létezik, akik a „nincs és nem lehet” között zsonglőrözve végzi a feladatát – hívta fel a figyelmet Gálfy Zsuzsánna családorvos, a díjat elbíráló kuratórium tagja.

Az év családorvosa a Kárpát-medencében elismerést 2007-ben alapította Magyarországon a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) a családorvosi hivatás népszerűsítésére, annak elismertetésére. 2010-től az egész Kárpát-medencére kiterjesztették, és a hónap végéig várják magánszemélyek, intézmények, civil szervezetek jelölését Erdélyből is – magyarázta a Maszolnak a körvélyfáji gyakorló családorvos.

Gálfy Zsuzsánna érdeklődésünkre elmondta, szeretné Erdélyben is népszerűsíteni a díjat, hiszen itt is sok a jó szakember, akik nem mentek el az országból, és akik lelkiismeretesen végzik a feladatukat, gondoskodnak betegeikről. „Szeretném, ha szakítanánk végre azzal a káros szokásunkkal, hogy az orvosokat, az egészségügyben dolgozókat csak negatív bírálattal, elmarasztalással illessük” – mondta a családorvos, aki fontosnak tartja a pozitívumok kiemelését is, azoknak a jó példáknak a bemutatását, akik irányt mutathatnak a pályakezdő orvosoknak. Ugyanis, mint a más szakmákban, a családorvosi szakmában is létszámhiány tapasztalható. „Az alapellátást a számos gazdasági hiányosság ellenére az orvosok profizmusa és lelkiismeretessége tartja meg. Az egészségügy mindennapi hősei pedig rászolgálnak a jó szóra, a dicséretre” – hangsúlyozta Gálfy.

Bárki jelölhet, aki úgy érzi, hogy saját családorvosa jól, szépen végzi a munkáját, és megérdemelne egy ilyen elismerést. A jelölésekről a szakmabeliekből álló zsűri dönt majd, és a szavazatok alapján választják ki azokat az orvosokat, akiknek odaítélik Az év családorvosa a Kárpát medencében díjat.

Maros megyébe két orvost is sikeresen jelöltek a betegeik: Finna Judit negyedik helyezést ért el, míg Száva Katalin elsőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?