Tanúként hallgatta ki a DNA Carmen Dan belügyminisztert

Tanúként hallgatták ki hétfőn délelőtt a korrupcióellenes ügyészek (DNA) Carmen Daniela Dan belügyminisztert abban a dossziéban, amelyet a hírhedt 13. sürgősségi kormányrendelet elfogadása körülményeinek tisztázására nyitottak.

A DNA már február 2-án jelezte, hogy feljelentés érkezett a büntető törvénykönyv módosítására hozott 13. rendelettel kapcsolatban.

A korrupcióellenes ügyészek egyelőre azt vizsgálják, hogy történt-e egyáltalán bűncselekmény és ennek megállapítása érdekében beidézte a Grindeanu-kabinet több tagját tanűként. Múlt szerdán Grațiela Gavrilescu, a parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli minisztert és az igazságügyi minisztérium két államtitkárát is kihallgatták a DNA-n.

Kulcsfigurája lehet az ügynek Mihai Busuioc kormányfőtitkár, aki az „éj leple alatt” tartott kormányülésen arról biztosította Sorin Grindeanu miniszterelnököt, hogy a 13. sürgősségi kormányrendelet rendelkezik az összes jóváhagyással. A jegyzőkönyv szerint Florin Iordache, azóta lemondott ingazságügyi miniszter is megnyugtatta Grindeanut, hogy a kormányrendelettel nincs semmilyen gond.

Mint ismeretes, a 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadása országos szintű tiltakozási hullámot váltott ki és az utca nyomására a kabinet a 14-es kormányrendelettel hatályon kívül helyezte a Btk.-módosítást.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?