Kolozsváron rengeteg magyar is tüntetett a Btk. módosítása miatt

Meg merjük kockáztatni, hogy Kolozsváron a forradalom óta nem volt ekkora tüntetés, mint szerdán: este kilenc órakor körülbelül 20-25 ezren vonultak utcára a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet miatt. A jó hangulatú tiltakozáson rengeteg magyar ajkú is megjelent.

Rengeteg magyart utcára vitt az a mód, ahogy a kormány módosította a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást. Az általunk megszólaltatott kolozsváriak mind azt fájlalják, hogy sürgősségi rendelettel, „az éj leple alatt”, a parlamentet mellőzve "formálta saját képére a büntetőjogot" a PSD-ALDE-kormány. 

"Elszomorító, ami ebben az országban történik. A kormány keddi húzása miatt egyszerűen nem lehet mást tenni, mint kijönni tüntetni. Egyszerűen semmi vesznek törvényeket, semmibe veszik az európai mentalitást azzal, hogy ennyire átlátszó módon törölnek el büntetőjogi formulákat" - mondta az egyik lány.

Egy másik magyar tüntető közölte, azért van az utcán, mert végre szeretné, ha a nép szolgálata lenne a prioritás a fővárosban, nem pedig bizonyos köröknek az érdekképviselete. 

Egy harmadik megszólaló elmondta, nem amiatt tüntet, mert módosítják a büntető törvénykönyvet, hiszen néhány passzusáról az alkotmánybíróság megállapította, hogy ütközik az alaptörvénnyel, hanem azért vonult utcára, mert a PSD saját képére akarja formálni az igazságszolgáltatást. "Vagyis a saját bőrüket akarják menteni, ez teljesen nyilvánvaló. Az orrunk elől lopják el az országot ezekben a napokban" - magyarázta. 

"Mélységesen fel vagyunk háborodva. Sürgősségi eljárással büntetőjogot a kormány nem módosíthat, ráadásul teljesen figyelmen kívül hagyták a szakértők véleményezését" - mondta egy másik fiatal. 

Ne a kormány mondjon le

Többen is hangoztatták, hogy nem a kormány lemondását követelik, hanem a kormányrendelet visszavonását. Hangsúlyozták, amennyiben a kormány lemond, és ügyvivő kabinet alakul, nem lesz esély arra, hogy visszavonják a jogszabályt. 

"Kedd este nagyon kiakadtam, amikor kiderült, hogyan fogadták el a módosítást. Este az emberek többsége úgy feküdt le, hogy egyáltalán nem számított arra, hogy reggel már más világra ébred. Nem a kormány feladat, hogy módosítsák a büntetőtörvénykönyvet, ez a parlament feladata, amiután kikérdezték a köz véleményét" - magyarázta egy másik tiltakozó. 

"És miért van szükség az amnesztiatörvényre? Küzdünk a korrupció ellen, nagy nehezen sikerül a korruptakat börtönbe küldeni, és most kegyelmet adunk? Mi ez? A börtönök túlzsúfoltságára nem ez a megoldás. Kiengedjük a régieket, hogy legyen az újaknak hely, aztán ugyanezt tesszük az újakkal? Mi ez, szállodát, átjáróházat csinálunk a börtönökből? Fordítsunk a katedrálisok helyett a börtönökre pénzt, ha egyszer erre van szükség" - háborgott egy másik magyar tüntető. 

Egy emberként skandálták: PSD, a vörös pestis

A jó hangulatú, vuvuzellával, dobokkal, sípokkal vonuló tömeghez este nyolc után még mindig özönlöttek a csatlakozni vágyók, holott a tiltakozást 19 órára hirdették meg.

A 20-25 ezres tömeg skandálása akkor zúgott csak igazán, amikor a hangadók bekiabálták: "PSD, a vörös pestis!, Tolvajok!" A tiltakozók között meglepően sok volt a fiatal, de az idősebb korosztály is szép számban képviseltette magát. A vonuló tömeg hatalmas dugót okozott a belvárosban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?